Papageno Radio
Címlap Spontaneitás és a kísérletező kedv - ez a Művészetek Völgye Harcsa Veronika...

Spontaneitás és a kísérletező kedv – ez a Művészetek Völgye Harcsa Veronika Udvarának jelszava

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Harcsa Veronika, udvara lelkes gazdája idén is meghívott néhányat kedvenc zenekarai és előadói közül, akiknek szakmai és emberi nívójára maga az énekesnő a biztosíték. A Harcsa Veronika Udvarban megfordulnak a magyar jazz legjelesebb képviselői és nemzetközi produkciókat is láthatnak az érdeklődők. Az idei év újdonságairól és a programkínálat szellemiségéről Harcsa Veronika mesél nekünk.

– Hogy vagy jelenleg? Hol tartasz a terveid megvalósításában? 

– Nagyon jól érzem magam, idén jó arányt sikerül tartani a fellépések terén. Sok helyre megyünk koncertezni, mégis jut időm felkészülni, feltöltődni is. Úgy érzem, egyensúlyban vagyok, amire szükségem is van azokhoz a kihívásokhoz, amik idén még várnak rám.

– Mi történt veled 2018-ban és mit tudhatunk a következő projektjeidről?

Harcsa Veronika

– Legközelebbi zenésztársammal, Gyémánt Bálint gitárossal július közepén stúdióba vonulunk, hogy felvegyük a legújabb dalainkat, amik 2019 elején jelennek majd meg egy német kiadónál. Az elmúlt két lemezt duóban készítettük, most is ketten alkotjuk a zenei magot, de ezúttal ritmusszekcióval fogunk zenélni, vagyis csatlakozik hozzánk egy dobos és egy nagybőgős, egyenesen Belgiumból. A brüsszeli tanulmányaim után megmaradt a kapcsolatom a belga jazz szcénával, és innen két, nemzetközi szinten is elismert zenész csatlakozik hozzánk az új lemezre. Már nagyon várjuk a felvételeket!

– Melyik az a stílus, dal avagy projekt, amiben most igazán otthon érzed magad vagy ami új kihívást jelent?

– Mutatok egy dalt az új quartettel készülő lemezről, amit nagyon szeretek:

Emellett sokat kalandozom mostanában a huszadik századi klasszikus zene világában. Csodálatos, új partnerem Razvaljajeva Anasztázia hárfaművésznő, akivel egy éve Debussy-dalokon dolgozunk.

Számomra nagy kihívás megtalálni azt a köztes hangszínt, azt a megszólalást, ami hű a szépséges klasszikus művekhez, és mégis a sajátom, tehát nem valaminek az imitációja.

– Milyen lesz idén a Harcsa Veronika Udvar a Művészetek Völgyében? Miben lesz más, mint az eddigi évek során?

– Nagyon várom már a kapolcsi napokat! Évről évre igyekszünk bővíteni a programot, hogy minél sokszínűbb és izgalmasabb műsorral csábítsuk az udvaromba a Völgy közönségét. Idén már napi négy-öt koncert lesz nálam, amibe nem csak a hazai jazz paletta színe-java fér bele, hanem néhány külföldi előadó is, és néhány olyan zenekart is meghívtunk, akik nem kifejezetten jazzt játszanak, de a zenéjükre jellemző a spontaneitás és a kísérletező kedv.

A 2017-es Harcsa Veronika Udvarban

Idén újdonság, hogy Éjféli Ütem címmel új koncertsávot indítunk, ahol az élő elektronikától a funkig olyan produkciók lépnek fel, amikre táncolni is lehet, ugyanakkor olyan izgalmasak, hogy a vájtfülű koncertközönségnek is bártan merem őket ajánlani.

– Melyek azok a koncertek, programok, amiket különösen vársz?

Jerry Leonide mauritiusi zongorista, aki hazája trópusi hangulatát vegyíti az európai jazzel, vagy a francia-belga Murmures, akik éteri melódiákat játszanak csodálatos énekkel, szaxofonnal és harmonikával, a hazai előadók közül pedig nagy büszkeség, hogy ellátogat hozzánk Szakcsi Lakatos Béla a Rákfogóval.

– Mi történik pontosan egy zenei workshop alatt, ami szintén a programjaid között szerepel?

– A koncerteken túl nagyon fontosak számomra a napközbeni kísérőprogramok, vagyis a közös délelőtti jóga, a Ringató, a kézműves foglalkozások és az énekes workshop. Utóbbit minden nap közösen tartom az egyik aznapi fellépővel. Ez a foglalkozás minden korosztály számára nyitott, és semmilyen előképzettséget nem igényel.

A cél az, hogy a daltanuláson, játékos gyakorlatokon, vagy éppen a beszélgetésen keresztül a közönség valamilyen formában aktívan is megtapasztalja a hangadás örömét, levetkőzve a sokunkba belenevelt gátlásokat, mint például hogy ki énekel hamisan, vagy hogy kinek nincs jó hangja. A zenélés öröme mindenkié, és ezt már a legamatőrebb szinten is meg lehet tapasztalni.

– Mik a korábbi évek tapasztalatai?

– Számomra a workshop az egyik legkülönlegesebb esemény, mert koncertek év közben is vannak, de ez az a fajta közösségi élmény a közönséggel, amire évközben nincs lehetőség. Ráadásul esti fellépőkkel való beszélgetés olyan kulcsokat ad a közönségnek, ami után máshogy hallgatják az koncerteket.

– Ha 2-3 szóval kellene jellemezned a Harcsa Veronika Udvart, mik lennének azok?

Derű, kreativitás, világbéke!

A további programokért keresd a Papageno különszámát!

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X