Papageno Radio
Címlap Vásáry Tamás álma Debrecenben vált valóra

Vásáry Tamás álma Debrecenben vált valóra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának nyitó hangversenyén, a Református Nagytemplomban Vásáry Tamás életútjának mérföldköveiről mesélt és azokhoz kötődő zeneműveket adott elő. A zongoraművész a héten elkezdte a munkát a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarral a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

Bár a világhírű zongoraművész-karmester Debrecenben született, 12 éves koráig élt itt, saját elmondása szerint Debrecenben töltötte élete legboldogabb időszakát 6 és 12 éves kora között, július 15-én életében először játszott a Református Nagytemplomban. A vasárnap esti rendhagyó koncerten azt is elárulta, felnőttként rendszeresen álmodott Debrecenről, és arról, hogy egyszer majd a Nagytemplomban zenél, ott, ahol nagyapja, Baltazár Dezső tiszántúli református püspök prédikált.

Az élet különlegessége, hogy miután tavaly megkaptam a Szent István Érdemrendet, kiderült, hogy nagyapámat is ugyanezzel a legmagasabb állami kitüntetéssel ismerték el 1922-ben, csak abban az időben más volt a neve a díjnak

– mondta a Nagytemplomban a tiszteletére összegyűlt közönségnek Vásáry Tamás, aki a Nemzet Művésze, Debrecen díszpolgára és a Debreceni Egyetem díszdoktora is.

Vásáry Tamás a nagytemplomi esten felidézte, hogy éppen 80 éve kezdett zongorázni, mesélt a debreceni gyermekévekről, a zeneakadémiai emlékekről és kapcsolatáról Kodály Zoltánnal. Beszélt az emigrációban töltött időszakról és a lemezfelvételekről, azokról az időkről, amikor több mint száz koncertet adott évente. Mindeközben a pályája mérföldköveihez kötődő zeneműveket játszott többek között Liszt Ferenctől, Beethoventől, Kodály Zoltántól és Chopintől, rendhagyó születésnapi koncertje zárásaként pedig négykezest játszott Váradi Judittal, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatójával.

Vásáry Tamás és Váradi Judit – fotó: Debreceni Egyetem

A zongoraművész-karmester augusztusban tölti be 85. életévét, ebből az alkalomból köszöntötte őt Komolay Szabolcs, a város alpolgármestere, Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának professzora, valamint az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának professzorai és hallgatói.

Vásáry Tamás a héten megkezdte a munkát a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarral, ami az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája keretében minden évben újjáalakul a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Vásáry Tamás irányításával, Manuel de Falla, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán műveivel készülnek a fiatal zenészek, első hangversenyüket – az akadémia zárásaként – július 24-én, kedden adják Debrecenben, a Kölcsey Központban. Ezt követően ahogy a korábbi években, úgy idén is  turnéra indul az együttes. Elsőként Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon lépnek fel, majd a Klassz a pARTon keretében Balatonfüreden, végül Ljubljanában, a Szlovén Filharmónia hangversenytermében koncerteznek.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X