Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Vásáry Tamás mellett idén is Bolyky Zoltán vezényelheti a Kodály Ifjúsági Világzenekart

Vásáry Tamás mellett idén is Bolyky Zoltán vezényelheti a Kodály Ifjúsági Világzenekart

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A július 24-én tartott hangversennyel zárult az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hagyományos rendezvénye. Vásáry Tamás mellett az est karmestere a betanítást is végző, Bolyky Zoltán volt. 

Az Amerikai Egyesült Államokból, Costa Ricából, Hongkongból, Kínából, Dél- Koreából, Portugáliából, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából, valamint Magyar-, Spanyol-, Lengyel- és Olaszországból érkezett fiatalokból állt össze idén a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar. Az ifjú muzsikusok 13 napig készültek együtt az akadémia keretében. Az elmúlt két hétben 15 mesterkurzuson 28 professzor tanította azt a több mint 170 énekes, illetve hangszeres középiskolást, egyetemistát és friss diplomást, akik a világ minden tájáról érkeztek a Zeneművészeti Kar nyári akadémiájára. Közülük 75-en kapcsolódtak be a világzenekar munkájába, amelynek művészeti vezetője idén is Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester.

Vásáry Tamás álma Debrecenben vált valóra

- hirdetés -

A világzenekar Manuel de Falla „A háromszögletű kalap” című szvitjét a betanítást is ellátó karmester, Bolyky Zoltán vezényletével adta elő, majd Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét játszották Ivana Damjanov közreműködésével. A névadó Kodály Zoltántól idén a Háry János című szvitet tűzte műsorára a világzenekar, az augusztusban 85. életévébe lépő Vásáry Tamás irányításával.

Szinte a lehetetlenre vállalkozunk minden évben azzal, hogy 12-13 nap alatt próbálunk meg zenekart formálni olyan gyerekekből, akik a világ legkülönbözőbb tájairól jönnek és korábban még kizárólag csak szólóban játszottak.

A végén azért mindig megtaláljuk az összhangot, így történt ez most is. Mivel pályafutásom során csaknem 160 zenekarral dolgoztam már, megvannak a módszereim, őket például meditáltattam a próbák előtt, hogy jobban tudjanak koncentrálni – árulta el a Vásáry Tamás.

Megújul a debreceni Zenede épülete

A nagysikerű debreceni bemutatkozást követően a következő napokban még három hangversenyt ad a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar: Budapesten, Balatonfüreden és Ljubljanában.

(Via unideb.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X