Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Klassz a pARTon! Zongorától zenekarig a Balaton-parton

Zongorától zenekarig a Balaton-parton

A Klassz a pARTon fesztivál következő napjain a zongora kerül fókuszba, de a kamarakoncertek mellett egy nagyzenekari hangversenyre is sor kerül.

A részletes programokért keresd a Papageno különszámát!

- hirdetés -

Ha az orgona „a hangszerek királynője”, ahogy emlegetni szokták, akkor a trombitának a hadsereg parancsnokának kell lennie. A kettő kombinációja legalább egy évezrede népszerű, a rézfúvós instrumentum fényes hangszínét ugyanis ragyogóan kiegészíti az orgona gazdagsága. Szamosi Szabolcs orgonaművész évek óta játszik együtt Mátyás Tibor és Solymosi Péter trombitaművészekkel. Július 17-i, zamárdi katolikus templombeli koncertjük egyik darabja stílszerűen Händel D-dúr szvitje lesz, amelynek nyitánya a Vízizenében is szerepel. A programban Bach, Haydn, César Franck és Vivaldi művei mellett Kodály Epigrammáit is halljuk, amely ebben a hangszerelésben egészen különleges élményt ígér.

- hirdetés -

Balatonalmádiban ugyanezen a napon egy sokoldalú énekesnőt hallhat a közönség, aki az operairodalom legnagyobb szerepeiben emlékezeteset alakított, de szívesen énekel barokk zenét, oratóriumot, klasszikus és kortárs dalokat is. Lírai szoprán hangját sokat „éterinek” nevezik. Kertesi Ingrid ezúttal régi ismerőseivel, a Budapest Saxophone Quartet tagjaival lép fel.

Balaton minden időben

Másnap, július 18-án ugyanitt a Szent Erzsébet ligetben a szabadkai Görög Sisters az koncertet. A duó spontán alakult: a család mindkét lánygyereke zongorázni tanult, kézenfekvő volt tehát, hogy együtt játszanak. Noémi nyolc-, Enikő csupán négyéves volt, amikor közös karrierük elkezdődött. A Belgrádi Művészeti Egyetemen tanultak, első lemezükön többek között Mozart és Bartók műveit játszották. Hallhattuk már őket a Bartók Rádióban, a Zeneakadémián, és nem utolsó sorban a Klassz a parton! előző évi fesztiváljain.

Keszthelyen szintén két fiatal zongoraművész lép pódiumra a Festetics-kastélyban. Radnóti Róza és Ránki Fülöp ugyanannál a Becht Erikánál tanultak zongorázni, akinek Érdi Tamás is olyan sok mindent köszönhet. A két fiatal a Zeneakadémiát is együtt végzi, és évek óta zenészpartnerek. Felléptek már Weimarban, Budapesten, a Klassz a parton! fesztiválon, idén pedig romantikus zeneszerzők műveivel készülnek.

Balatonalmádiból július 19-én sem viszik el a zongorát: Vékes Erzsébet játszik rajta, aki A Zeneakadémia különleges tehetségeinek osztályában tanult, majd Jandó Jenő növendékeként folytatta. Partnere a MÁV Szimfonikusok szólamvezetője, a Budapesten, Berlinben és Bloomingtonban tanult Onczay Csaba csellóművész lesz. Többek közt Brahms, Schumann és Piazzola műveit adják elő.

“Hazahúzott a szívem”

A hétvége Gyulakeszin testvérkoncertet kínál. Július 20-án Jávorkai Sándor hegedű- és Jávorkai Ádám gordonkaművész egy év különbséggel, Győrben születtek. A hazai zenei előképzettség után a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen folytatták tanulmányaikat, ahol mindketten kitüntetéssel végeztek, s ugyanott zenetudományi doktori képzettséget is szereztek. Koncertmesterként, illetve szólistaként is neves zenekarokkal léptek és lépnek fel más jelentős muzsikusok társaságában, Európa és számos tengerentúli ország városaiban.

Ezen a nyáron még nem játszottak a balatonalmádi Magtárban, de egy nagyzenekarhoz kell a hely: Viva,Vivaldi! címmel az Óbudai Danubia Zenekar lép fel Hámori Máté vezényletével. A hangversenyen közreműködik Érdi Tamás zongoraművész, akivel másnap, július 21-én a Szent Erzsébet ligetben talákozhatnak az érdeklődők egy szólókoncert keretében.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.