Papageno Radio
Címlap A Kaposfest megtanít kiszakadni a hétköznapok rutinjából

A Kaposfest megtanít kiszakadni a hétköznapok rutinjából

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hátrahagyva a főváros zaját, a Kaposfest békéjében, amint rálépünk a zene útjára, rögtön megszűnik bennünk a zárkózottság és őszinte kíváncsisággal éljük át a fesztivál minden pillanatát; mindenkit inspirál a hangulat, ami körülöleli a városkát a nem mindennapi fesztivál során.

A Kaposfest motiváló világából a résztvevők láthatóan megpróbálnak minél többet magukba szippantani, hogy a hétköznapok rutinjában is maradjon némi plusz, melyet a fesztivál elmét és lelket üdítő közege nyújt.

Kamarazenei alapművek csendülnek fel a Kaposfesten

Késő délelőtt érkeztem Kaposvárra, ahol épp elcsíptem az Apollon Musagète Quartet koncertjét. „Ha Apolló lant helyett hegedűn játszott volna, pontosan így hangzott volna” – méltatta a zenekart a Süddeutsche Zeitung. Miután 2008-ban az ARD International Music Competition első díját és számos más díját is elnyerte, az Apollon Musagète Kvartett a közönséget és a sajtót is rabul ejtve gyorsan az európai zenei élet meghatározó elemévé vált.

Apollon Musagète Quartet – fotó: Marco Borggreve, forrás: apollon-musagete.com

Épp Ránki Dezső és Klukon Edit próbáját hallom távolról, akik 1985 óta koncerteznek együtt és eljátszották már többek között Bach, Mozart, Schubert, Brahms, Debussy, Ravel, Grieg, Bartók zongoraduóra írt műveinek túlnyomó többségét. A városban most az ismeretlenek is ismerősként tekintenek egymásra és a művészek is minden nap új arcukat mutatják meg minden egyes új darabban. Elhivatottságukkal, nyitottságukkal és munkakedvükkel igazán inspirálóan hatnak a közönségre és játékukkal spirituális szintekbe vezetik el a befogadókat.

Klukon Edit, Ránki Dezső

A közönség itt inkább közösség, ezt hangsúlyozta ki Bolyki György fesztiváligazgató is a hétfői köszöntőjében: „Kiváltság egy ilyen közönség számára fesztivált szervezni: inspirál bennünket igényessége, megnyugtat a közvetlensége, kreativitásra késztet a nyitottsága, és még jobb teljesítményre sarkall lelkesedése. Így lettünk mi, fellépők, szervezők és a közönség közösséggé az elmúlt kilenc év során”.

Promóció

Stream és színház

X
X