Papageno Radio
Blogok Budapesti Nyári Fesztivál „A modern idők legjobb története”

„A modern idők legjobb története”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Budapesti Nyári Fesztivál keretében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látható Verdi Rigoletto című operája. A címszerepet Giuseppe Altomare alakítja, a mantovai herceg szerepében Arturo Chacón-Cruz lép fel, Gildát Szemere Zita énekli.

Politikatudományból diplomázott az operavilág keresett baritonja, Giuseppe Altomare, mielőtt a Salzburgi Zeneművészeti Egyetemen megkezdte a felkészülést az énekesi pályára. A Torre del Lago városában megrendezett 39. Puccini Fesztiválon debütált. Mára a Verdi-operák baritonszerepeinek legjelesebb előadói közt tartják számon, beleértve az először betiltott művet, a Rigolettót is. Augusztus 3-án és 5-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ő alakítja a púpos udvari bolondot.

A Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezte budapesti előadáson mantovai hercegként ugyancsak nemzetközi sztár, Arturo Chacón-Cruz lép fel. A most negyvenéves mexikói tenor karrierépítésében Plácido Domingo is segédkezett.

A máig alaprepertoárba tartozó Rigoletto című opera karrierje ennél nehezebben indult. Lássuk, hogyan!

A librettó alapjául szolgáló, az 1830-as években indexre került darabról, melyet A király mulat címmel Victor Hugo jegyzett, így vélekedett Verdi: „A modern idők legjobb története.” Ritter von Gorzkowski katonai kormányzó, mint cenzor azonban megtiltotta a „visszataszító erkölcstelenséget és obszcén trivialitást felvonultató” zenemű bemutatását. Verdi engedményeket tett, például azt, hogy operája negatív hőse, Gilda csábítója nem buja király, mint az első verzióban, hanem kéjsóvár kényúr.

Részletes információ és jegyvásárlás itt

Promóció

X
X