Papageno Radio
Címlap A világ leghíresebb operaháza egy magyar jegyszedő szemével

A világ leghíresebb operaháza egy magyar jegyszedő szemével

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg Csermák Zoltán: Metropolitan Opera – kulisszatitkok című, a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő kötetének bemutatóját a Bálint Házban augusztus 30-án, délután 5 órától. A rendezvényt Marton Éva operaénekesnő nyitja meg.

A világ egyik leghíresebb komolyzenei létesítményének a kívülállók számára láthatatlan, belső élete elevenedik meg Csermák Zoltán: Metropolitan Opera – kulisszatitkok című, idén megjelent kötetében, amelyben a szerző Krénusz József emlékeit dolgozta föl.

Krénusz József 1956-ban kalandos úton hagyta el Magyarországot, és az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Jóllehet New York egyik legjobb egyetemén végzett, de érdeklődését mégis az operaélet keltette fel. A Metropolitan Operába – jegyszedőként – véletlenül cseppent be, de a világ legjobb dalszínháza négy évtizedre vált otthonává.  Nézőtéri felügyelőként tizenhatezer előadásnak lehetett részese. Nyitott szemmel mozgott mind a régi, mind az új Metben, páratlan memóriájával minden részletet megjegyzett. Kiváló kapcsolatot ápolt az Operában fellépő magyar művészekkel, az itthonról érkezőket https://papageno.hu/featured/2018/03/harmadszorra-is-nemzetkozi-marton-eva-enekverseny/tanácsaival segítette.

Csermák Zoltán az ezredfordulón ismerkedett meg Krénusz Józseffel New Yorkban, és elbeszélései annyira megragadták, hogy visszaemlékezéseinek első csokrát 2013-ban kiadott, Negyven év a Metropolitan Operában címmel kötetben tette közzé. Ennek a könyvnek a kedvező fogadtatása nyomán döntöttek a folytatásról, amelyben híres énekesek portréját vázolták fel, különös figyelemmel a magyar művészekre.

Harmadszorra is Nemzetközi Marton Éva Énekverseny

A kömyv nemcsak a sztárokkal foglalkozik, hiszen az emlékek nyomán megjelennek a nagyváros magyar diaszpórájának ismert szereplői, vendégei, az intézmény háttéremberei, így az olvasó a kulisszák mögé is bepillanthat.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X