Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Nyári Fesztivál Bernsteint és Gershwint ünnepli a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Bernsteint és Gershwint ünnepli a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Két zseni találkozása Budapesten – Leonard Bernstein és George Gershwin szerzeményei által a 20. századi Amerikát idézik meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

- hirdetés -

Az első igazi musical, a West Side Story zeneszerzője, Leonard Bernstein a napokban lenne százéves. Ez alkalomból a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 10-én jubileumi koncertet tartanak Bernstein 100 címmel a komponista- és karmesterfenomén emlékére. Ki hinné, hogy a West Side Story voltaképpen Shakespeare Rómeó és Júliájának zenés adaptációja?

Fénykép került elő, amin holokauszt-túlélők zenekarát vezényli Leonard Bernstein

- hirdetés -

Bernstein és szövegírói kezdetben egy Manhattanben élő zsidó és katolikus család közti vallási ellentétben gondolták kibontakoztatni a drámát. De megváltoztatták a szereplők identitását. Nem véletlenül hezitált erről a komponista, hiszen bizonyos értelemben – háromgyerekes családapa létére – ő is eleget küszködött a maga identitásával. Egyik bizalmas barátja szerint „szexuálisan a férfiakhoz, érzelmileg a nőkhöz vonzódott”.

Walter Kobéra: „Bernstein olyan zeneszerző, aki nem feledkezik meg a közönségről”

A West Side Storyban végül Puerto Ricó-i bevándorlók és amerikaiak közti konfliktus okozza a bonyodalmat. Az 1957-es premier hatalmas sikert aratott a Broadwayn, a négy évvel később készült filmváltozat pedig tíz kategóriában kapott Oscar-díjat. Egy centenáriumi koncerten, mint amilyen a Bernstein 100, természetesen kihagyhatatlanok a híres első musical részletei, de felcsendül Kunigunda áriája is a mester Candide című vígoperájából.

Képfelvétel került elő Bernstein 1967-es történelmi izraeli koncertjéről

De hogy kerül a műsorba a Kék rapszódia? Úgy, hogy Bernstein szívesen zongorázta és vezényelte a nála húsz évvel korábban született, és rövid élete alatt az amerikai jazzt és a klasszikus zenét összeboronáló őstehetség, Gershwin műveit.

Gershwin-lemezzel jelentkezik Balog József

A Magyar Állami Operaház Zenekarát az esten az izraeli születésű Nimrod David Pfeffer, a New York-i Metropolitan Opera másodkarmestere vezényli. Az esten közreműködik Szemere Zita (ének) és Balog József (zongora).

Részletes információ és jegyvásárlás itt

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.