Papageno Radio
Blogok Budapesti Nyári Fesztivál Filmzene-fantázia a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Filmzene-fantázia a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az ország egyik legszebb mozijába ülhet be a néző augusztus 17-én este: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad változik át azzá a Budapesti Nyári Fesztiválon immár hagyományos filmzenei koncertek jóvoltából. Az idei show minden idők legsikeresebb filmzenéit mutatja be Nic Raine karmester és a Budapest Symphony Orchestra tolmácsolásában.

A tematikus blokkokból álló estének – nem tévedés! – Richard Strauss adja meg az alaphangját. Ugyanis az ő, Imígyen szóla Zarathusztra című művét választották a 2001: Űrodüsszeia alkotói a mozi zenei aláfestéséül. Utána a Jerry Goldsmith megzenésítette Űrszekrek legemlékezetesebb pillanataiból következik válogatás – többek között a komponista egyik kedvence, a Klingon Battle tétel. Egy másik blokkban a földönkívüli látogatóké lesz a főszerep.


Többek között felcsendül James Horner Avatar-zenéjéből összeállított szvit, amely itt hallható majd először Magyarországon. A negyvenéves Superman és Batman, illetve a Wonder Woman és a Pókember legemlékezetesebb zenei pillanati is elevenednek az est folyamán. Ezeket a karnagy a Margitszigeten dirigálja először.

A képzelt történelmi világok közül a Gyűrűk ura-blokkban felvillan a hobbitok élete, a nagy vándorlás a gyűrűvel a Megyétől Mordorig. Aztán véráztatta földekre kalauzolja közönségét a koncert: a cél Hyboria vagy Westeros, ahol epikus csatajelenetek elevenednek meg.

A magyar meglepetés ráadás előtt a műfaj egyik nagy sztárja, John Williams munkássága előtt tiszteleg a filmzeneválogatás. Varázslótanoncokat, dinoszauruszokat és – hosszan – a Csillagok háborúját idézik meg hangsorai.


Részletes információ és jegyvásárlás itt

Promóció

Stream és színház

X
X