Papageno Radio
Címlap Frédéric Champion Bach legnépszerűbb orgonaműveiből válogat

Frédéric Champion Bach legnépszerűbb orgonaműveiből válogat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Hold utcai templom Bach összes orgonaművét felsorakoztató fesztiválja augusztus 31-én folytatódik a hangszer francia mesterének koncertjével.

Frédéric Champion három kontinensen, a világ legrangosabb orgonaversenyein nyert első díjat. Olyan művész, akinek játékát – amint a kritikák fogalmaznak – frissesség, erő, áttetsző hangzás, szuggesztív kifejezés és invenciógazdagság jellemzi, akinek merész interpretációit izzó szenvedély hatja át. A francia muzsikus jó néhány nagy versenyen ért el első helyezést, s ma már a világszerte keresett és ünnepelt művészek társaságának tagja.

Kecskés Mónika: „Bach az egyházi zenében sem tudta kikapcsolni világi énjét”

Frédéric Champion orgonatanulmányait autodidakta módon kezdte Lyonban, Párizsban és Toulouse-ban. Később Baselben fortepianón tökéletesítette tudását. A Zürichben élő művészt zenekari művek iránti érzékenysége késztette arra, hogy átiratokat készítsen többek között Stravinsky, Debussy és Rachmaninov műveiből. Mint a Hold utcai templom orgonájával kapcsolatban kiemelte:

ezen a rendkívüli hangszeren olyan hangzásokat lehet felidézni, melyeket Bach is hallott. A vonós regiszterek, a fuvolák és a nyelvjátékok egyaránt a korabeli hangszereket imitálják, mely különösen is inspiráló az orgonista számára.

A Fassang László nevével fémjelezett sorozat következő koncertjén a Bach legnépszerűbb és legismertebb billentyűs darabjaiból válogat, így elhangzik többek között a d-moll toccata és fúga, valamint ahogy Fassang László említi:

a Bach által orgonára alkalmazott és hihetetlen virtuozitást követelő Vivaldi C-dúr concerto, és a nagyszabású G-dúr fantázia, amiben a francia zene hatásait is megfigyelhetjük.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X