Papageno Radio
Címlap Gyerekeknek szóló éjszakai vezetés Fraknó Várában

Gyerekeknek szóló éjszakai vezetés Fraknó Várában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fraknó vára Burgenland egyik legismertebb jelképe. A Rozália-hegység nyúlványán már messziről feltűnik domináns épületkomplexuma, mely odavonzza a tekintetet. A vár egyedülállóan szép fekvése és a várfalakról a parádés panoráma mellett a vármúzeum rendkívül látványos kiállítása miatt is a régió kihagyhatatlan látnivalója. Hogy a gyerekek is megismerjék a vár szépségeit, azbéjszaka fényében különösen kalandos és kísérteties szervezett vezetés várja őket, mely során együtt fedezik fel a vár zeg-zúgait.

A XIV. századi eredetű vár az egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb arisztokrata családnak, az Esterházy famíliának a kincstára. A középkori várat a Nagymartoni grófok építtették, akik új lakhelyük után „Fraknó urainak” is nevezték magukat. A fraknói grófok, pazarló életmódjuk miatt, később teljesen eladósodtak és birtokaikat, köztük Fraknó várát is, elzálogosították a Habsburgoknak.

1622-ben Esterházy Miklós az osztrák császártól zálogba kapta a fraknói birtokot, majd 1626-ban örök adományt nyert a birtokra, és megkapta a fraknói gróf címet is. Azóta a vár az Esterházy család tulajdonában van. Esterházy Miklós azonnal megkezdte a tulajdonába került vár átépítését, leromboltatta az öreg falakat, csupán a régi lakótorony áll még most is az eredeti erődítményből. Teljesen új, modern várat építtetett, tornyokkal, bástyákkal, kastélyrésszel, kápolnával. A nagyszabású építkezést fia, Pál fejezte be 1660 körül.

A hatalmas vár annyira ijesztővé és biztonságossá sikeredett, hogy a végvári harcok során a törökök meg sem próbálták elfoglalni, de Bocskai és Bethlen seregei sem bírtak vele, és ellentétben a legtöbb magyar várral, az osztrákok is megkímélték. Így jelenleg egyike a legépebben megmaradt magyar váraknak, a sors különös fintoraként, ma már Ausztriához tartozik. A török veszély elmúltával a rideg, nehezen megközelíthető vár már nem nagyon felelt meg a család igényeinek, így Esterházy Pál herceg a családjával beköltözött az akkortájt elkészült kismartoni kastélyba, a fraknói vár pedig megmaradt a család kincstárának, mely az egyetlen – eredeti helyén megőrzött – főúri kincseskamra, így európai unikumnak minősül.

A vár az állandó kiállítások mellett, sokféle, érdekes időszakos tárlatot is rendez, de élménytúrákon is részt vehetünk, az egyik legnépszerűbb a Draculade, a teliholdas vártúra.

A vár programjaiban külön fókuszt kapnak a gyermekek számára szervezett események, sok esetben a német nyelv tudása sem előfeltétel ezeknél, mivel több magyar vezető is dolgozik a várban.

A kismartoni Esterházy-kastély története

Augusztus 18-án 19.30 órakor magyar nyelven tartott kalandos éjszakai vezetés várja a kicsiket Fraknó Várában, ahol felfedezhetik a vár zeg-zúgait a családi kaland során. Megtudhatják többek között, hogy miért félnek a vámpírok a fokhagymától, emellett még sok más, többszáz éves legendát is megismerhetnek a kicsik. Egy kis szerencsével megfigyelhetik a vár denevéreit is, de fontos hogy megfelelő cipő és zseblámpa legyen mindenkinél!

A programról további információkat tudhatnak meg az Esterházy-kastély honlapján.

Promóció

X
X