Papageno Radio
Címlap Hallgass minden éjjel jazzt a Sziget Fesztivál Magyar Zene Háza helyszínén!

Hallgass minden éjjel jazzt a Sziget Fesztivál Magyar Zene Háza helyszínén!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Sziget Fesztivál minden napján 21:00-tól az Esti Jazz, 00:00-tól pedig a Jazz Éjfél Után nevű program várja a műfaj szerelmeseit a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon.

A helyszín már önmagában is klasszikus a Szigeten és több ezer fiatalnak adta meg a lehetőséget, hogy megismerje az elmúlt fél évezred zenéjének színe-javát. Az előítéleteket félretéve itt mindenki rájön arra, hogy Mozart ugyanúgy cool, mint Sting, Beethoven keményebb bármelyik rockbandánál, és Puccini akár Freddy Mercurynek is írhatott volna számokat. Itt megismerheted az opera igazi arcát, vezényelhetsz szimfonikus zenekart és felfedezheted a jazz varázsát.

Augusztus 10-én végre megnyitja kapuit a klasszikus zenei Sziget Fesztivál. A Magyar Zene Háza Színpad a komolyzenei koncertek mellett minden napra tartogat meglepetéseket a jazz műfajában is.

Az első Esti Jazz vendége a Cymbal Rush lesz. Az együttes saját dalaiban igazi stíluskavarodás történik, melyek újító hangzásvilágukkal provokatívan kimozdítanak bennünket a komfortzónánkból. Az amerikai és ausztrál jazz, valamint a popzene bizonyos szegmenseinek elemeiből táplálkozó zenekar rendszeres fellépője a hazai fesztiváloknak és koncerthelyszíneknek.

Augusztus 11-én a sokak által ismert és kedvelt Pátkai Rozina lép színpadra triójával. Az olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő számos nemzetközi verseny díjazottja, elismeréseinek sorát jazz és Fringe fesztiválok színpadain gazdagította szerte a világban. 2016 végén jelent meg az énekesnő második albuma, a kizárólag saját szerzeményekből álló Paraíso na Terra, amelynek dalait szintén a latin dallamok inspirálták, de már egy teljesen egyéni zenei világba vezetik el a hallgatót. A lemez elnyerte az amerikai Independent Music Awards legjobb vokális jazz albumának járó elismerést a 2017-es évben.

Augusztus 12-én a Balogh Balázs Quintet ritmikai sokszínűségét élvezhetjük. A nemzetközi zenekar bátran kísérletezik szokatlan lüktetésekkel és poliritmiával. Zenéjük alapvetően a jazz klasszikus eszköztárából építkezik, emellett azonban szabadon merít a különböző műfajokból, legyen szó free jazzről, fusionről, vagy a Kárpát-medence és a Balkán népzenei hagyományairól.

Augusztus 13-án a Rafael Mário Trió, augusztus 14-én pedig az Oláh Dezső Trió lép fel az esti jazz koncertek programsorozatábanA kora esti jazz biztosan meghozza a kedvünket, hogy a műfajban és a helyszínen maradva éjfél után is különleges együttesek koncertjeit hallgassuk meg.

A Jazz Éjfél Után programjainak első hangulatfelelőse a Barabás Lőrinc Quartet, mely a hetvenes évek szabad levegőjű, improvizatív jazz-rockos világát idézi, ami igazán frissen szólal meg a négy fiatal, kozmopolita muzsikus szűrőjén áteresztve. Másnap, augusztus 11-én a Luis Jorge Pacheco Trio zenéjéből nyerhetünk új energiákat. Luis Jorge Pacheco Havannában, Kubában született és nevelkedett, ami alapjaiban határozza meg a személyiségét és a zenéjét. Zongorázik, ütős hangszereken játszik és komponál.

A fiatal Karosi Júlia rangos helyeken énekelt már itthon és külföldön is. Augusztus 12-én az énekesnő nevével fémjelzett Karosi Júlia Quartet, George Gershwint a középponta helyező koncertjét hallhatjuk meg.

Az utolsó előtti éjjel, augusztus 13-án a Swing á la Django feat. Roby Lakatos nevű formáció lép színpadra. A magyar autentikus zenét a francia manouche swing világával a világon egyedül álló módon cimbalommal ötvöző, külföldön is óriási sikereket elérő zenekar Roby Lakatost látja vendégül, akinek a klasszikus zene, cigányzene és jazz ötvözetéből született muzsikája hibátlan technikai tudással párosul.

A Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz koncertjeit a Balogh Tamás Quintet zárja augusztus 14-én, éjfél után. A fiatal jazz zongorista és zeneszerző, Balogh Tamás 2017-ben fejezte be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának jazz zeneszerzés szakát, de egyénileg és zenekarával is számos figyelemreméltó eredményt ért már el, több szakmai díjat is besöpört, valamint nagyszabású koncerteket adott.

A Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad programjairól tematikus blogunkban tájékozódhatsz!

Promóció

X
X