Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Indul a Cantemus nagyszabású kórusfesztiválja

Indul a Cantemus nagyszabású kórusfesztiválja

Huszonkét kórus vesz részt az augusztus 15-én kezdődő 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzuson Nyíregyházán.

- hirdetés -

A rendezvényre tizenegy országból érkeznek kórusok, Magyarországot a Cantemus Kóruscsalád énekkarai, péceli és budapesti kórusok képviselik, a résztvevők száma megközelíti az ezret – mondta Szabó Dénes, a Cantemus Kórus Kossuth-díjas igazgató karnagya.

Tarolt a Cantemus Kórus Dél-Koreában

- hirdetés -

A fesztiválra meghívást kapott az argentin San Juan Akadémiai Kórus, a kínai Dongha Egyetemi Kórus, a japán Fény Gyermekkar, az orosz Melodiya Gyermekkar, a holland Nieuw Amsterdams Gyermekkar, a dél-koreai Pilgrim Gyermekkar, a Fülöp-szigeteki Hail Mary the Queen Gyermekkar, a Dél-afrikai Köztársaságból érkezett Stellenbosch Egyetemi Kórus és a szintén kínai Lark Gyermekkar. A visegrádi országok közül a lengyel Pueallae Orantes Leánykar, a cseh Vox Iuvenalis Kórus, a szlovák Technik Akademic Vegyeskar és a Voces Kamarakórus látogat el Nyíregyházára.

A hazai énekkarokat a péceli Rutafa Kórus és a budapesti Kispesti Vegyeskar képviseli, de természetesen a Cantemus hét kórusa is koncertet ad.

A fesztivál augusztus 15-én a kurzusnyitó jótékonysági hangversennyel kezdődik. Másnap, augusztus 16-án délután a szokásos zsinagógai koncertet, majd az ünnepi nyitóhangversenyt tartják meg. A megyejárás keretében a vidéki településeken is bemutatkoznak a kórusok: lesz koncert többek közt Kazincbarcikán, Vállajon, Tiszadadán, Nyírbogáton és Gyürén is, augusztus 18-án pedig a fesztivál hangversenyek és a már hagyományos folklórest következik.

Szabó Dénes: „Az első próba nagyon ijesztő volt”

A minősítő hangversenyen négy díjért mérkőznek meg a kórusok. Az idei különlegesség az augusztus 17-én megrendezendő Kontinensek hangjai című hangverseny, illetve a V4-es országok kórusainak közös koncertje lesz augusztus 19-én Nyíregyházán és Nyírbátorban. A fesztivált augusztus 20-án a gálakoncert, majd másnap a karvezető mesterkurzus záróhangversenye zárja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.