Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kaposfest Itt minden a zenéről szól

Itt minden a zenéről szól

Reggel a müzli mellé Bartók szólt. Egyszer csak Becze Szilvia hangját Várdai István és Baráti Kristóf váltotta fel. A Sziget még zajlik, de már sokkal jobban izgat, hogy ma este startol a Kaposfest.

- hirdetés -

A hírek szerint a Sziget ismét felemelkedőben van. És valóban, a maga nemében egyedi műfajról van szó, hiszen sokan vannak, akik a minden oldalról érkező állandó zajban, a folyamatos vizuális trükkök és meglepetések közepette is felkeresik a Világzene Színpadot, ahol a népzene, vagy a Magyar Zene Háza Színpadot, ahol a komolyzene, az opera és a jazz sőt, még némafilmek is szerepet kapnak. Ugyan nem több ezres tömegek ugrálnak a nézőtéren, viszont színes babzsákokon ülve több százan igyekeznek kiszűrni a közeli standokról és a nagyszínpadról érkező dübörgést. Nehéz dolga van a klasszikusoknak, de a két színpad a maximumot hozza ki a helyzetből. A hangos taps egyik koncert után sem marad el, ugyanúgy ahogy ezt a Kaposfesten évről évre tapasztaljuk, ahol, talán kimondhatjuk, valóban minden a zenéről szól. A zenére való zavartalan figyelemről, a zenét tápláló gyökerekről.

120 százalékos teltház a Magyar Zene Háza színpadánál – Galéria a Sziget Fesztivál 2. napjáról

- hirdetés -

Jól emlékszem az első Kaposfestre, mert akkor megváltozott bennem valami. A közönség a református templomban izzadva, egymás hegyén-hátán leste, hogy Rados újra a színpadra lép, és hogy a világhírű Joshua Bell, aki hegedült már inkognitóban a washingtoni metróban is, Kocsissal játszik. A kevés levegő és a műsorfüzet-legyezők ellenére a zenészek közvetlen jelenléte, a közönség nyitottsága és csodálata a város hangulatával tökéletes egységet alkotott, és alkot minden évben. A zenészek olyan távolinak és elérhetetlennek tűnnek a nagy koncerttermek színpadán, de nincs ez így Kaposváron, ahol a legnagyobb művészekbe az utcán is bele lehet botlani, el lehet csípni a mosolyukat, és aláírást is lehet kérni a már legendás párnákra. A Kaposfesten a kamarazenének az az intim természete, mely az arisztokrácia falain belül születhetett meg, a közvetlen közegben testet ölt, a legnagyobb zeneszerzők által fémjelzett intellektualitása pedig teret kap.

Vissza a gyökerekhez – indul a Kaposfest

Még két napig el lehet látogatni a Szigeten a Magyar Zene Házába is, de végre a Kaposfest is kezdetét vette, méghozzá Mozart Grande Sestetto Concenrtantéjával és Schumann Esz-dúr Zongoraötösével olyan művészek előadásában mint Alexandra Conunova, Baráti Kristóf, Szűcs Máté, Veit Hertenstein, Várdai István, Camille Thomas, Nathan Giem és Fejérvári Zoltán.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!