Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog New Yorkban kapott díjat Balogh Ádám fiatal zongoraművész

New Yorkban kapott díjat Balogh Ádám fiatal zongoraművész

A New Yorkban megrendezett IKIF (International Keyboard Institute and Festival) idén ünnepelte fennállása 20. évfordulóját. A június 14-29. között megrendezett fesztiválon szép magyar siker született.

- hirdetés -

A szakemberek idén is kiválasztottak a nevezők közül 16 fiatal pianistát, akik elindulhattak a fesztivál keretében megrendezett versenyen. A megmérettetés három fordulós volt. Egy nyolcvan perces szóló anyaggal kellett felkészülni, melyet a híres zongoraművészekből álló zsűri az utolsó fordulóban teljes egészében meg is hallgatott. A 16 ifjú zongoristából nyolcan jutottak a második fordulóba és négyen a döntőbe.

A négy díjazott között volt a pécsi születésű Balogh Ádám, a Zeneakadémia növendéke.

- hirdetés -

A fődíjat a spanyol Martin Garcia Garcia nyerte. A zsűri a többi döntős pianistát egyformán jutalmazta. Yinuo Wang, Alexandre Lory és Balogh Ádám között nem állítottak fel sorrendet. Mindenkit egyenlően díjaztak. A döntősök egy 5000 dollár értékű ösztöndíjat nyertek illetve egy New York-i szólóestre kaptak meghívást. Balogh Ádám meghívást kapott továbbá a rangos Verbier fesztiválra. A New York-i eseménysorozat művészeti vezetője Jerome Rose volt. A zsűrit Eduard Zilberkant vezette.

Balogh Ádám: „Döntenem kellett, hogy mibe fektetem az energiáimat”

Balogh Ádám az utóbbi pár évben nagyon sok fesztiválra, kurzusra kapott meghívást. Amerikába negyedik éve hívják rendszeresen. 2017 márciusában egy zongoraversenyre kapott invitálást, és a „New York International Concert Debut Audition” rendezvényen a legjobb három közé jutott. Ugyanebben az esztendőben az izraeli Tel Hai fesztiválon vett részt, ahol a „Concerto” verseny egyik győztese volt, amelynek jutalmaként egy zenekari meghívásának tehet eleget még idén.

Balogh Ádám a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályában tanult Eckhardt Gábor és Némethy Attila osztályában. Nemrég Junior Prima-díjjal ismerték el tehetségét. Ádámot többször hallhatta már a magyar közönség is. Az utóbbi években fellépett a Müpában a Liszt Ferenc Kamarazenekar partnereként, játszott a Zeneakadémia Nagytermében, és a pécsi Kodály Központban is. Tehetségére korábban felfigyelt már Fischer Iván és Vásáry Tamás. Júniusban beugrással játszotta Chopin e-moll zongoraversenyét Hámori Máté vezényletével az Óbudai Danubia zenekarral. A következő év is sűrű lesz az ifjú pianista részére, hiszen, szeptember 17-én a Zeneakadémián Beethoven Hármasversenyében játszik Pusker Júliával és Bánkövi Bencével. Vásáry Tamás vezényletével, 22-én Liszt A-dúr zongoraversenyét szólaltatja meg, majd októberben az  Orosz Zenei Fesztiválon lép fel egy Rachmaninov műsorral.

Talán nem véletlen, hogy Balogh Ádámra több neves külföldi pedagógus, zongoraművész is felfigyelt. Két alkalommal járt Philadelphiában a Curtis Intézet nyári fesztiválján, illetve Texasban a Piano Texas fesztiválon és a Junior Cliburn Versenyen. Ez utóbbin a döntőben, egy különdíjat nyert, és itt figyelt fel rá Arie Vardi zongoraművész, korunk egyik leghíresebb pedagógusa. Meghívta a fiatal magyar zongoraművészt az osztályába, így Ádám az Erasmus ösztöndíj segítségével jövőre Hannoverben folytatja tanulmányait egy évig.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.