Papageno Radio
Címlap Teltházas koncertekkel indított az 5. Bozsoki Zenei Fesztivál

Teltházas koncertekkel indított az 5. Bozsoki Zenei Fesztivál

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A jubileumot ünneplő fesztivál idén augusztus 2-8. között várta a komolyzene iránt érdeklődőket. A Kőszegi Ostromnapokhoz csatlakozva a programok többségét a vasi kisvárosban tartották. Ezzel a szervezők célja az volt, hogy a következő években a bozsoki központú rendezvénysorozatba az Alpokalja több települését is bevonhassák, újabb koncerthelyszínekkel bővítve és különlegesebbé téve a programot.

Augusztus 2-án Ránki Dezső, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Klukon Edit, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kétzongorás koncertjére zsúfolásig megtelt a bozsoki Szent Anna-templom. A koncert során Dukay Barnabás Erkel Ferenc- és Artisjus-díjas kortárs zeneszerző kétzongorára íródott művei hangoztak el, közülük több zeneműnek ez a bozsoki koncert volt az ősbemutató előadása is. Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművész házaspár a koncert során rendkívüli odafigyeléssel, precíz és pontos játékkal a közönségnek is bepillantást engedtek abba a bensőséges zenei kapcsolatba, ami kettőjük között alakul ki a kétzongorás művek előadása közben.

Klukon Edit és Ránki Dezső – fotó: Kondor Noémi

A közel másfél órás komolyzenei élményt tovább fokozta Messiaen Ámen-látomások című zeneműve, melyről alkotója az alábbi gondolatokat fogalmazta meg:

A Visions de l’Amen-t két zongorára képzeltem és írtam, úgy, hogy mindkét hangszertől a maximális erőkifejtést és nagyon különböző hangzásokat vártam el. Az első zongorának jutottak a ritmikai nehézségek, az akkordfürtök, mindaz, ami virtuóz, elbűvölő és a hangminőséghez kötődik. A második zongorára bíztam a legfontosabb melódiát, a tematikus elemeket, mindazt, ami az érzelemmel és erővel kapcsolatos.

Augusztus 3-án a kőszegi Európa házban Fejérvári Zoltán Junior Prima-díjas művész zongorajátékát hallgatták meg az érdeklődők, akikből a fesztivál második napjára sem volt kevesebb, épp ellenkezőleg: pótszékekre is szükség volt, hogy a közel száz fős közönség kényelmesen részt vehessen a koncerten. Kőszegi koncertjének repertoárja – Fejérvári Zoltán elmondása szerint – kicsit intimebb légkörű zenei élményt adott a közönségnek.

Fejérvári Zoltán 2005-től a Zeneakadémián végzett tanulmányokat. Több nemzetközi verseny díjazottja: második díjat nyert a James Mottram Nemzetközi Zongoraversenyen az Egyesült Királyságban, valamint a Ricard Vines Nemzetközi Zongoraversenyen Spanyolországban; emellett első díjat kapott a cantù-i Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban. 2013-ban elnyerte a Liszt Társaság „Grand Prix du Disque” hanglemez nagydíját. 2017-ben megnyerte a rangos Concours Musical International de Montréal fődíját.

„Ennek a fesztiválnak is van egy nagyon sajátos légköre. Mindennap vannak koncertek, ahol testközelből lehet rendkívül sok jó zenésszel találkozni és hallani őket, így már a koncertek miatt is érdemes eljönni” – mondta a fesztivál közösségi oldalán közzétett interjúban Fejérvári Zoltán, akinek játéka elbűvölte a közönséget.

Promóció

X
X