Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Klassz a pARTon! Zenei utazás a Balatonnál és a Dunánál

Zenei utazás a Balatonnál és a Dunánál

Világsztár muzsikusok a Balaton partján – egyáltalán nem túlzás a jelző, elég csak végigböngészni a Klassz a pARTon! fesztivál következő napjainak műsorát, amelyben szólisták, kamara- és nagyzenekarok, billentyűs, vonós és fúvós hangszerek egyaránt főszerepet kapnak.

A részletes programokért keresd a Papageno különszámát!

- hirdetés -

Balatonfüreden fellép a Zeneakadémián alakult 1966-ban a Kodály vonósnégyes is, akik 1972 óta viselik a korszakalkotó zeneszerző nevét. Jelenlegi tagjai Falvay Attila, Bangó Ferenc, Fejérvári János és Éder György. Felvételeikkel és koncertjeikkel egyaránt meghódították a világot: turnéztak Kínában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Japánban és Észak-Amerikában, közben a vonósnégyes-repertoár javát rögzítették lemezen.

- hirdetés -

Az augusztus 2-i koncert másik előadója Farkas Gábor zongoraművész lesz. A Liszt- és Gundel-díjas művészt a romantikus zongorarepertoár kiváló játékosaként ismerjük, akit a zeneművek interpretációjánál a lehető legteljesebb megértés motivál. Lemezei rendre rangos elismerésekre találnak, és miközben nagyon szeret felvételeket készíteni, úgy véli a hangversenyek megismételhetetlen pillanatok által válnak örök élménnyé. tavaly elnyerte az egyik legnagyobb zongoragyártó cég, a Steinway támogatását, és vendégprofesszor lett Tokióban.

Szintén Balatonfüreden, de már augusztus 3-án hallhatják Szirtes Edina Mókust, aki soha nem fogy ki az ötletekből. Kiváló versfeldolgozásai és eredeti dalai után nagyszabású projektként készült a Vidróczki című etno-szimfonikus költemény. A darab főtémája a Kodály által ismert népdal, a zene pedig legalább olyan romantikusan „csörög-morog”, mint a híres betyár híres nyája a Mátrába’. A zeneszerzés álmodozás, vallja a hegedűművész-énekesnő: „Őszinte vágyakozás nélkül, önmagam kiüresítése nélkül nem születik zene.”

4-én Tompos Kátya és Hrutka Róbert érkezik a Kisfaludy Színpadra. A színész-énekesnőnek 2013 novemberében Keresztül Európán címmel jelent meg első szólólemeze, amely varázslatos zenei utazás Angliától Oroszországig, dalok angol, francia, bolgár, magyar, és orosz nyelven – Kátya kitűnő nyelvérzékének köszönhetően – hiteles megszólaltatásban. Igazi kalandozás nemcsak Kelet és Nyugat, hanem a különféle zenei stílusok között is. Napjaink sokszínű Európájának izgalmas zenei lenyomata, olyan tükör, amelybe jólesik belenézni. A dalokat Hrutka Róbert öltöztette megfelelő zenei köntösbe. Az album anyagából építkező koncertre Tompos Kátya és zenekara olyan dalokkal is készül, amelyek jól illeszkednek ebbe a vonulatba, de máshol még nem hallhatta őket a közönség.

Balatonalmádiba augusztus 3-án a barokk szerelmeseit várják. Az Ensemble Cantilene egy különleges barokk együttes. Korabeli hangszereken, korhű hangzással, de mégis új és magával ragadó zenei kifejezéssel zenél. Művészeti vezetője Anneke Boeke világhírű régizenész, aki játékával a barokk muzsika elevenségét, szenvedélyességét és kimeríthetetlen gazdagságát mutatja meg. Az együttes tagjai a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesében is játszanak.

Josef Špaček, Érdi Tamás és a Grazioso Kamarazenekar Hamar Zsolt vezényletével egy folyóvíz partján, Esztergomban ad hangversenyt augusztus 5-én. A magyar résztvevőket jól ismeri a koncertjáró közönség, ezért ismerjük meg a cseh hegedűművészt, generációjának egyik legnagyobb tehetségét! Olyan versenyeken szerepelt kimagasló eredménnyel, mint a brüsszeli Erzsébet Királynő Verseny (2012), a Michael Hill Nemzetközi Hegedűverseny (2009) vagy a Carl Nielsen Hegedűverseny (2008). Tanulmányait a Curtis Intézetben, valamint Itzhak Perlman irányításával a Juilliard Schoolban fejezte be. Egyik New York-i koncertjének kritikusa felfigyelt Josef Špaček magyaros vitalitású játékára. A nemzetközi szólistakarrier mellett jut energiája arra is, hogy ellássa a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmesteri teendőit.

Augusztus 5-én a Balaton partján a fúvósok lesznek reflektorfényben. Salföldön Lakatos György fagottművész játszik tanítványaival, akik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Balatonfüreden pedig a Balaton Sax mesterkurzus résztvevői koncerteznek, közreműködik: Szepesi Bence, Paul Cohen (Amerikai Egyesült Államok), Alain Crepin (Belgium), Lars Mlekusch(Svájc), Nicolas Prost(Franciaország), David Salleras (Spanyolország).

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.