Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Baltikum 10 érdekes tény Litvánia legnagyobb zeneszerzőjéről, Čiurlionisról

10 érdekes tény Litvánia legnagyobb zeneszerzőjéről, Čiurlionisról

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A litván festő és zeneszerző, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis 1875. szeptember 22-én, 143 éve született Varėnában. Az Európai Hidak Fesztivál idei, különleges hangulatú koncertjei között az ő művei is felcsendülnek. Íme, tíz érdekesség, amit biztosan nem hallottál még a csupán harmincöt évet élt, mégis több száz zeneművet és festményt az utókorra hagyó géniuszról.

Fischer Iván: „A szakrális minimalizmus a balti szerzők védjegye”

- hirdetés -

1. 1904-ben a Varsói Művészeti Iskolában kezdte tanulmányait, ahol rajzot, szobrászatot és festészetet tanult. 1907. első felében 50 képet festett, összesen pedig körülbelül 300 festmény és grafikai alkotás maradt fenn tőle. Mint igazi szimbolista, nem volt hajlandó megmagyarázni a műveit, hiszen úgy vélte, a szavak korlátozzák a művészetet.

Čiurlionis Varsóban – forrás: ciurlionis.eu

2. Számos cikket publikált zenéről és művészetről. Kedvenc szerzői Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki, Bolesław Prus, Fjodor Dosztojevszkij, Friedrich Nietzsche és Lev Nyikolajevics Tolsztoj voltak.

3. Lengyel anyanyelvű, kilenc gyermekes családban született. Apja, Konstantinas Čiurlionis orgonista volt.

Čiurlionis Derű című festménye – forrás: http://visit.kaunas.lt

4. Az absztrakt festészet egyik úttörőjének tartják. Egy észt műbíráló, költő és kritikus Alexis Rannit hívta fel rá a figyelmet, hogy Kandinszkij 1911-es első absztrakt munkáját megelőzően Čiurlionisnál már 1904-től felfedezhetőek absztrakt és fél-absztrakt művek. 

5. Szinte lehetetlen művészeti árveréseken megvásárolni Čiurlionis munkáit, és ha fel is kínálnak egyet, nagy esély van rá, hogy a kép hamisítvány. Az 1909-ben készült Rex című műve a legdrágább: értéke körülbelül 1 000 000 euró.

Čiurlionis: Rex – forrás: http://ciurlionis.eu

6. 1909 januárjában feleségül vette Sofia Kymantaitét, akiből író, közszereplő, női jogi aktivista, irodalmi kritikus, művészeti kritikus, drámaíró, költő és fordító vált. A szerelmesek azt tervezték, hogy közösen dolgoznak egy operán. Sofia a II. világháború alatt számos zsidó gyereket mentett meg otthonában.

Sofija Kymantaitéval – forrás: ciurlionis.eu

7. 1889-től 1893-ig Michał Ogiński lengyel herceg zenekari iskolájában tanult Plungė városban. Az utolsó évben már fuvolázott az iskolai koncerteken és Oginski támogatásával kezdte meg tanulmányait a Varsói Zeneakadémián, ahol Antoni Sygietyński osztályába iratkozott be zongora tanszakra.

8. Szimfonikus költeményei és más, többrétegű művei a 20. század számos zeneszerzőjének adtak alapokat. Két legismertebb műve, a Miške és a Jūra sosem hangzott el a szerző életében.

Miške (Az erdőben) című alkotás szeptember 22-én és 24-én hangzik el az Európai Hidak Fesztiválon a BFZ előadásában.

9. Čiurlionis dekadensnek titulált hagyatékát erősen kritizálta a szovjet sajtó. Az enyhülést a 1950-es évek hozta meg a szerző hagyatéka számára.

Čiurlionis barátai társaságában a Fekete- tengernél – forrás: ciurlionis.eu

10. 1964-ben litván hegymászók egy csoportja utazott a tadzsikisztáni Pamir-hegységbe, ahol az első megmászott csúcsot (5794 m) Čiurlionis után nevezték el. Tíz évvel később egy szovjet csillagász, Nyikolaj Sztyepanovics Csernih felfedezett egy körülbelül 9 km átmérőjű köves kisbolygót az aszteroida öv központi részében, melyet 1984-ben Čiurlionis 2420-nak neveztek el.

(Via Visit Kaunas)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X