Papageno Radio
- hirdetés -
Színház A sepsiszentgyörgyi színház mindent vitt, Alföldi Róbert két díjat kapott

A sepsiszentgyörgyi színház mindent vitt, Alföldi Róbert két díjat kapott

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal ismerte el a 2017/2018-as színházi évad legjobbjait. A 15 kategória mellett átadták a testület életmű- és Kurázsi díját, a Koltai Tamás kritikapályázat győzteseinek elismerését, valamint a Színházi Dramaturgok Céhének Díját. A sepsiszentgyörgyi színház minden jelölést díjra váltott, Alföldi Róbert rendezőként és színészként is a legjobbnak bizonyult.

- hirdetés -

Tizenöt kategóriában adták ki független szakmai díjaikat a színikritikusok a 2017-2018-as évad legjobbjainak. A Színházi Kritikusok Céhe tagjai szavaztak, s az eredményre a Szabó Réka rendezte műsor keretében derült fény. Ugyancsak itt került sor a Színházi Dramaturgok Céhe Az Évad Legjobb Magyar Drámája díj átadására, amelyet Szilágyi Eszter Anna A Nyíregyháza utca című darabja nyert el. Kurázsi különdíjat kapott a kritikusoktól Sárosdi Lilla, valamint átvehették elismerésüket a Koltai Tamás kritikapályázat győztesei: Gergics Enikő, Dézsi Fruzsina és Kollár Zsuzsanna.

Szenvedésdallam és félelmetes erő – mondatok Lázár Katitól, Lázár Katiról

- hirdetés -

A Céh által önerőből, illetve támogatók (pártoló tagok, Dumaszínház, Orlai Produkciós Iroda) segítségével rendezett díjátadó gálán a színibírálók nyolcadik alkalommal adtak át életműdíjat. Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás, Molnár Piroska, Székely Gábor és Radnóti Zsuzsa után 2018-ban Lázár Kati vehette át a Varga Viktor ötvösművész által készített műtárgyat. A kategóriák győztesei ezúttal is csokoládédíjban részesültek, amelyek idén a Trita Csokoládé műhelyéből kerültek ki.

A legjobb új magyar dráma /színpadi szöveg az Egy piaci nap lett. Závada Pál, Mohácsi István és Mohácsi János drámáját a Radnóti Színház vitte színre, amely más kategóriában is aratott díjat. Alföldi Róbert a III. Richárdban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját vehette át, s ugyanebből a produkcióból emelték ki a legjobb férfi mellékszereplőt is, László Zsolt személyében. A legígéretesebb pályakezdő díja szintén Radnóti színházi színésznek, Sodró Elizának jutott – holtversenyben a sepsiszentgyörgyi Alice címszereplőjével, Korodi Jankával.

Sárosdi Lilla különdíjat kap a Színházi Kritikusok Céhétől

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a legteljesebb hatékonysággal váltotta díjra mindegyik várományosi pozícióját: a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriájában a Sardar Tagirovsky rendezte Chioggiai csetepaté győzedelmeskedett, a legjobb zene és a legjobb jelmez díja is a Bocsárdi László rendezte Alice-előadáshoz kötődik. Az előbbi a sZempöl Offchestra, az utóbbi Kiss Zsuzsanna munkája.

Rendkívül sikeresen szerepeltek idén a határon túli magyar színházak, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legjobb előadás díja a Vajdaságba került: az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című előadásáért vehette át a fődíjat Alekszandar Popovszki rendező. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Rosmersholm-bemutatója is kapott egy díjat: a legjobb díszletét, Andrij és Daniel Zsoldak tervezéséért. A legjobb rendezést egy vidéki színházban látták a kritikusok: a szombathelyi A salemi boszorkányokért kapta meg a díjat Alföldi Róbert. És még egy díj ment Szombathelyre, a különdíj, a Weöres Sándor Színház első tízéves korszakáért.

A színésznők közül Hernádi Judit és Jordán Adél vitte el a csokitorony alakot öltött pálmát. Hernádi Judit az Átrium–Kultúrbrigád A félelem megeszi a lelket előadásában nyújtott alakításával lett a legjobb női főszereplő, Jordán Adél pedig a Katona József Színházban tegnap este is játszott Ascher Tamás Háromszéken produkció Lédájaként sietett a Budapest Bábszínházba, hogy átvegye a legjobb női mellékszereplő díját a Pintér Béla által írt szerep megformálásáért.

A kritikusok két független csapat munkáját is elismerték: a TÁP Színház Utas és holdvilága, Vajdai Vilmos rendezése nyerte a legjobb független színházi előadás díját, a k2 Színház pedig a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között került az első helyre a Fábián Péter által színre vitt Antigonéval.

Alice – fotó: Barabás Zsolt

A legjobb új magyar dráma/színházi szöveg:

Závada Pál-Mohácsi István-Mohácsi János: Egy piaci nap

A legjobb előadás:

Borisz Davidovics síremléke – rendező: Alekszandar Popovszki (Újvidéki Színház)

A legjobb rendezés:

A salemi boszorkányok – rendező: Alföldi Róbert (Weöres Sándor Színház)

A legjobb zenés/szórakoztató előadás:

Chioggiai csetepaté – rendező: Sardar Tagirovsky (Tamási Áron Színház)

A legjobb független színházi előadás:

Utas és holdvilág – rendező: Vajdai Vilmos (Trafó-TÁP Színház)

A legjobb gyerek-/ifjúsági színházi előadás:

Antigoné – rendező: Fábián Péter (k2 Színház)

A legjobb női főszereplő:

Hernádi Judit – A félelem megeszi a lelket (Átrium-Kultúrbrigád)

A legjobb férfi főszereplő:

Alföldi Róbert – III. Richárd (Radnóti Színház)

A legjobb női mellékszereplő:

Jordán Adél – Ascher Tamás Háromszéken (Katona József Színház-Pintér Béla Társulat)

A legjobb férfi mellékszereplő:

László Zsolt – III. Richárd (Radnóti Színház)

A legjobb pályakezdő:

Korodi Janka (Tamási Áron Színház) és Sodró Eliza (Radnóti Színház)

A legjobb díszlet:

Rosmersholm – tervező: Andrij Zsoldak, Daniel Zsoldak (Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A legjobb jelmez:

Alice – tervező: Kiss Zsuzsanna (Tamási Áron Színház)

A legjobb zene:

Alice – zeneszerző: a sZempöl Offchestra (Tamási Áron Színház)

Különdíj:

A Weöres Sándor Színház első tízéves korszakáért

Az indoklásokat itt lehet végigolvasni

A Színházi Kritikusok Céhe életműdíját Lázár Kati kapta.

A Színházi Kritikusok Céhe Kurázsi díját Sárosdi Lilla kapta.

A Színházi Dramaturgok Céhének döntése alapján az évad új magyar drámája Szilágyi Eszter Anna: A Nyíregyháza utca című műve.

A Koltai Tamás kritikapályázat díjazottjai: Gergics Enikő (1. helyezett), Dézsi Fruzsina (2. helyezett), Kollár Zsuzsanna (3. helyezett)

A díjátadó helyszíne a Budapest Bábszínház volt.

Rendező: Szabó Réka
A rendező munkatársai: Szász Dániel, Valcz Péter
Előadók: Békési-Szombati Anett, Furulyás Dóra, Gőz István, Hajduk Károly, Kövesdi László, Nagy Csilla, Réti Anna, Szabó Márta, Szász Dániel, Valcz Péter, Virág Melinda
Zene: G. Szabó Hunor, Hock Ernő, Márkos Albert
Videó: Balogh Balázs
Fény: Szirtes Attila
Dalszöveg: Peer Krisztián
Produkciós asszisztens: Papp Éva

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.