Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Színikritikusok Díja Az évad legjobb színházi zenéi

Az évad legjobb színházi zenéi

A Színházi Kritikusok Céhe idén 39. alkalommal, 15 kategóriában nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. Bár különdíjjal többször is jutalmazták a komponistákat – például az idei várományosok közül Kovács Mártont és Sáry Lászlót is -, a legjobb színházi zene kategóriát a 2008/2009-es évadban hozták létre.

Ismerje meg a kategóriák jelöltjeit, böngéssze végig a laudációkat a Papageno különszámában!

- hirdetés -

Alice – zeneszerző: sZempöl Offchestra (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)

- hirdetés -

Alice átlépése a másik világba olyasfajta önazonosság-vesztéssel jár, amely fájdalmas kataklizmákkal vezeti be a felnőttkort. A létezés eme korai élményét, ezt a fájdalmakkal teli, ugyanakkor már-már a tudatmódosítás szintjéig varázslatos és felemelő korszakot van hivatva körülírni, fölerősíteni, e századian ellenpontozni a sZempöl fiúk érzékien mai, hátborzongatóan modern zenéje. (Kállai Katalin: A könyörület nélküli univerzum és egy hasonló – art7.hu)

Csongor és Tünde – zeneszerző: Sáry László (Maladype Színház)

A Maladype Színház előadásban Vörösmarty Mihály klasszikus drámája kamaraoperai formában születik újjá: Sáry László sokszólamú, éteri hangzású zenéje éppúgy része a Csongor és Tünde értelmezésének, ahogy a rendezői interpretáció hangsúlyai is más-más kontextusba helyezik az éneket és a ritmust, amihez még némi rap is vegyül. A különleges színjátékot pedig magától értetődő természetességgel, szöveg és ének, színház és zene elválaszthatatlan szimbiózisát megteremtve keltik életre a társulat tagjai és a vendégül hívott operaénekesek. (Urbán Balázs)

Sáry László: „A zene öröm, mely játékost és hallgatót egyaránt derűvel és jókedvvel tölt el”

Egy piaci nap – zeneszerző: Kovács Márton (Radnóti Színház)

A kicsiny színpadon végig jelen van a tizennégy színész, akik, ha nincsenek jelenetben, a verésre is alkalmas függönyléceket ütögetve, különböző hangokat kiadva egészítik ki a Mohácsi-előadásokból szinte elmaradhatatlan Kovács Mártont és együttesét. Kifinomult zajzene jön létre így: részvétlenül tompa hangok és ritmusok. (Rádai Andrea: Akolmeleg – Magyar Narancs)

Legyen ott Ön is a Színikritikusok Díjának átadó gáláján! Az egyszeri és megismételhetetlen eseményt
Szabó Réka rendezi, közreműködik a Tünet Együttes.
Az eseményre jegyek itt vásárolhatók.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.