Papageno Radio
Címlap Ön hány lengyel barokk zeneszerzőt ismer?

Ön hány lengyel barokk zeneszerzőt ismer?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A legnépszerűbb barokk zeneszerzők és zeneművek Itáliából valók, a lengyel barokk muzsikáról azonban keveset tudunk. Szeptember 26-án az Európai Hidak fesztiválon ritkán felcsendülő műveket hallhatunk a Budapesti Fesztiválzenekar Barokk Együttesének egyedülálló lengyel szerzők műveit bemutató koncertjén. 

Az Európai Hidak fesztivál barokk koncertje lengyel földre repít minket, ahol üde, korai barokk dallamok és lélekemelő énekes kompozíciók szólalnak meg. Az itthon kevéssé ismert darabok mellett izgalmasan csengenek majd a korszak német óriása, Johann Sebastian Bach művei is.


A hangverseny művészeti vezetője, Lesták Bedő Eszter a zenekar 2017-es Végh Sándor Versenyén már megajándékozta a közönséget Bach kalandos sorsú d-moll hegedűversenyével. Az eredeti kotta elveszett; a szerző később csembalóversennyé dolgozta át a művet, abból rekonstruálták az eredeti darabot, amelyet ezúttal majd a BFZ hegedűművészének változatában hallhatunk.

„Sötétben tapogatózunk, de nagy élvezettel tesszük”

„Abban reménykedem, hogy a barokk koncertünk legfőbb erénye épp az lesz, hogy megmutatjuk, a különbségek és a hasonlóságok hogyan tudnak „beszélgetni” egymással, hogyan állnak össze egy híddá. Nemcsak a nemzetek között lehet hidat képezni, hanem egy koncerten, sőt, egy darabon belül is. Magam is kíváncsi vagyok, hogy tudnak egymással kommunikálni az est két felében elhangzó darabok, az elsőben a világiak, a másodikban az egyháziak, amelyben énekes szólisták is fellépnek.” – meséli az est koncertmestere, Lesták Bedő Eszter.

A koncerten JarzębskiŻebrowski, Gorczycki és Bach művei csendülnek fel.

A koncerten Kovács Ágnes (szoprán) Gavodi Zoltán (férfialt), Szigetvári Dávid (tenor) és Cser Krisztián (basszus) közreműködik.

Promóció

X
X