Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Brit győzelem a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyén

Brit győzelem a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A BMC által 2016-ban életre hívott Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny második alkalommal került megrendezésre augusztus 26. és szeptember 2. között Budapesten. A megmérettetés tenorharsona kategóriájának négy döntőse közül Kris Grafitt szerezte meg az első helyet, a basszusharsonások versenyében a két döntős, Hegyi Gábor és Marco Rodrigues pedig megosztott második helyen végzett.

- hirdetés -

A tenorharsona kategóriában Grégoire Devaux második, Flaskay Bence pedig a harmadik helyet szerzte meg. A dél-korei versenyző, Kim Sungsoo a zsűri különdíját vehette át. A döntőben a versenyzők a Budapesti Vonósok kíséretével játszottak el egy szabadon választott és egy kötelező darabot. Az együttest Kovács László vezényelte.

A versenyre 3 kontinens 14 országából összesen 29 fiatal harsonás jelentkezett. A versenyzők nyitókoncertet követően az elődöntő 2 napjában mérték össze tudásukat. A forduló lezárultával a tenor kategóriából 7, a basszus kategóriából 4 versenyző jutott a középdöntőbe. Az elő- és középdöntőben a versenyzők a kötelező és választott darabjaikat zongorakísérettel adták elő.

Hat fiatal, köztük két magyar jutott a BMC harsonaversenyének döntőjébe

A szeptember 1-jén 15 órakor megrendezett döntőben a tenorharsonások között Grégoire Devaux, Flaskay Bence, Kris Garfitt és Kim Sungsoo játszhatott, míg a basszus kategóriában Hegyi Gábor és Marco Rodrigues állhatott színpadra.

Kris Garfitt1992-ben született az angliai Sheffieldben. A londoni Guildhall School of Music & Drama hallgatójaként diplomázott, majd a Freiburgi Zeneakadémián szerezte meg mesterfokozatát. Számos zenekarban, így az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában és a Freiburgi Filharmonikus Zenekarban is játszott, jelenleg a Saarbrücken Kaiserslauterni Német Rádió Filharmonikus Zenekarának harsonása.

Hegyi Gábor 1985-ben született Budapesten. Mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. 2011-ben Artisjus-díjat kapott a Corpus Harsona Quartet tagjaként. A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar tagja.

Az 1998-as születésű Marco Rodrigues a portugál ARTAVE zeneiskola növendéke volt. 2012 óta számos nemzetközi díjat nyert el, 2017 óta a Zürichi Tonhalle Zenekar harsonása.

A kategóriák első díjasai 5000 eurót, a másodikak 3000 eurót, a harmadik helyezettek pedig 1000 eurós versenydíjat vihetnek haza.

Az augusztus 26-án kezdődött verseny a díjazottak nyilvános koncertjével zárul szeptember 2-án, vasárnap este a BMC Koncerttermében, ahol szintén az Budapesti Vonósok lépnek fel a díjazott versenyzőkkel.

A nemzetközi harsonaverseny versenyzőinek játékáról nemzetközi zsűri hozott döntést Hőna Gusztáv vezetésével. A zsűri tagjai Balogh Sándor, zeneszerző, karmester, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Budapesti Fesztiválzenekar volt basszusharsonása, a brit Chris Houlding, a birmighami School of Music rézfúvós tanszékének vezetője és az esseni Hochshule für Musik harsonaprofesszora, Csáthy Miklós, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Modern Art Orchestra basszusharsonása, az osztrák Gabriel Madas, a Bécsi Konzervatórium volt tanára, a francia Jacques Mauger, a genfi HEM és a párizsi CRR professzora, valamint az amerikai Irvin L. Wagner, az Oklahomai Egyetem harsonaszakának professzora voltak.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X