Papageno Radio
Címlap Csipkékben öröklődött történetek egy New York-i magyar képzőművésztől

Csipkékben öröklődött történetek egy New York-i magyar képzőművésztől

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Sam Havadtoy magyar szülők gyermekeként Londonban született 1952-ben. 1956 nyarán költözött haza a családdal Budapestre, ahonnét tizenkilenc évesen, Jugoszlávián keresztül szökve visszatért Londonba. New Yorkban letelepedve hamarosan a hetvenes-nyolcvanas évek progresszív művészeti életének középpontjában élt és dolgozott nagynevű művészek, Andy Warhol, Keith Haring, Agnes Martin vagy Robert Rauschenberg közelségében. A Ferenczy Múzeumi Centrumban A szeretet emléke címet kapta az alkotásaiból nyílt tárlat, melyről a kiállítás kurátora, Szilágyi Zsófia és maga az alkotó mesél.

A belsőépítészként egyre keresettebb Sam Havadtoy fokozatosan váltott képzőművészetre, festőként a nyolcvanas évek elejétől alkot. Műfajilag egyre sokoldalúbb művészetében tetten érhető az amerikai absztrakt geometrizmus, a pop art, a konceptuális művészet hatása, de az ifjúkori magyarországi szűkösség, levegőtlenség szorongató élménye is meghatározó.

A magyar festő, akit Andy Warhol beszélt rá a szitázásra

A most kiállított művek jórészét először láthatja a nagyközönség. A művész szentendrei műtermében készült legfrissebb alkotások is illeszkednek Havadtoy – mára már védjeggyé vált – „csipkézett” munkáinak sorába. Egy leheletfinom magyarországi csipkekesztyű átlényegítésével indult sorozat, Walt Disney, Modigliani parafrázisok és az ikonikus Fiat 500-as kis bronz változata látható a tárlaton.

Miközben úgy tűnik, mindent beborít a csipke, a megmunkált tárgyak, a művész vallomásai vagy a csipkékben öröklődött történetek tompított, diszkrét jelenléte átüt a gondos rétegeken, a változatos struktúrájú réseken.

Sam Havadtoy A szeretet emléke / Memory of Love című kiállítása szeptember 30-ig megtekinthető Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrumban.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X