Papageno Radio
Címlap Fischer Iván: „Európa nagyon fontos”

Fischer Iván: „Európa nagyon fontos”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Meg kell ismerni egymást, meg kell szeretni egymást” – vallja Fischer Iván. Ebben segít a szeptember 16. és 26. között megrendezendő Európai Hidak fesztivál is.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2013-ban indította a nagyszabású évadnyitó fesztivált, amelynek keretében minden évben egy-egy kulturálisan sokszínű, komoly zenei hagyományokkal rendelkező ország kerül fókuszba. Az idei év különlegességét az adja, hogy nem egy, de négy országgal, Lengyelországgal, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával ismerkedhetünk meg.

A fesztiválnyitó koncerten – az anyai ágon magyar származású – Piotr Anderszewski és a Sinfonia Varsovia játssza Arvo Pärt, Karl Szymanowski, Kodály Zoltán és Witold Lutosławski műveit. Ezen a napon nyílik meg az Arvo Pärt – az ismeretlen ismerős című kiállítás is, akinek fordulatokban gazdag életét a Müpa előcsarnokában ismerhetjük meg.

Klasszikus és világzenei, illetve folklórprogramok mellett az irodalom és a képzőművészet is szerepel a kínálatban.

Mikalojus Čiurlionis (1875-1911) litván festőművész és zeneszerző valószínűleg kevéssé ismert Magyarországon, pedig 200 zeneműve és 300 festménye maradt meg, Kaunasban pedig a Nemzeti Művészeti Múzeum az ő nevét viseli. Varsóban és Lipcsében tanult, élt Varsóban – ahol zenetanárként dolgozott, és a Varsói Litvánok Csoportjának tagjaként ápolta a nyelvi és folklór hagyományait, kórust is vezetett -, Vilniusban, Szentpéterváron, festményeinek világában pedig a szecessziótól az absztraktig jutott el. Az erdőben című darabját a Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 21-i koncertjén hallhatjuk úgy, hogy a mű közben a szerző festményeit vetítik ki a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az Európai Hidak fesztivál fantasztikus utazás zenészeknek és a közönségnek is Lengyelország és a Baltikum csodálatos, misztikus, felfedezésre váró tájaira. „Ezeket a zenéket mi sem játszhatjuk nap mint nap” – fogalmaz Polónyi Ágnes, a Budapesti Fesztiválzenekar hárfaművésze, amihez Szabó Péter csellóművész azt is hozzáteszi, hogy ezeknek a zeneszerzőknek a munkássága nem az átlagszínvonalat képviseli, hanem jóval afölött áll.

Mennyire ismeri a balti államokat? – indul az Europai Hidak fesztivál

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X