Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Kié az évad epizódalakítása?

Kié az évad epizódalakítása?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Színházi Kritikusok Céhe idén 39. alkalommal, 15 kategóriában nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. Érdekesség, hogy az első években a legjobb női és férfi alakítás, illetve a legjobb női és férfi epizódszereplő megnevezéssel adták át a négy színészkategória díját. Ismerjék meg azokat a jelölteket, akik a 2017/2018-as évadban mellékszerepben nyújtottak emlékezetes alakítást!

Ismerje meg a kategóriák jelöltjeit, böngéssze végig a laudációkat a Papageno különszámában!

A legjobb női mellékszereplő

Hartai Petra – A salemi boszorkányok, Weöres Sándor Színház

Ragyogó alakítás Hartai Petra Mary Warren-figurája. Ő az a kis szolgáló, aki Proctor rábeszélésére először még hajlik a szóra, s kész vallani ártatlanul megvádolt gazdaasszonya mellett. De közrefogja őt az Abigail által irányított, vijjogó lánycsapat, s ahogy megfosztják ruháitól, s kis gyermektestét fölfedik a megvadult vetkőztetők, eltorzult arcú, sikoltozó vádlóvá lesz ő is, s megadja magát a rossznak. (Gabnai Katalin: A törvény kulcsa – Revizor)

Jordán Adél – Ascher Tamás Háromszéken, Katona József Színház-Pintér Béla Társulata

Jordán Adél nagy színésszé ért. Lédájának vonzódása a zsenihez (mintha Adyhoz), erdélyi tájszólása, Wass Albert-szavalása, revizionizmusa úgy tud parodisztikus lenni, hogy neki magának (a szerepnek tehát) nem paródiája, hanem bájos lényének lényege. (Herczog Noémi: Viszlát, zsenikultusz – Élet és Irodalom)

Sodró Eliza – III. Richárd, Radnóti Színház

És itt a férje temetési ceremóniájának közönségét gyors „Heló!”-val köszöntő, kikupált kommunikációjú, ifjú Lady Anna (Sodró Eliza), ki a maga fodros fekete ruhájában leginkább egy pávára hasonlít, különösen, mikor Richárd szerelmi ajánlatának hallatán, s már „meggyűrűzve”, hosszú haját kacéran lebontja. Láttuk őt már csipogó verebecskének, dúlt lelkű, orosz leányzónak, de ilyen karmos, krúgató vadmadárnak még sosem. Gabnai Katalin: Gloster, a hüllő – Revizor)

„Az én történetem kicsit olyan, mint a rút kiskacsáé”

A legjobb férfi mellékszereplő

Hajduk Károly – Hamlet, Vígszínház

Színészkirálya telitalálat mind a rendezői ötlet, mind a színészi kivitelezés szintjén: az egyszemélyesre zsugorított „független társulat” színre lépése itt és most önmagában is erős üzenet, s ehhez az ötlethez igazán ínyenceknek való, nagyon finom „hab a tortán”, hogy éppen a Vígszínház „fogadja be ezt a Színészkirályt. De mi ez ahhoz képest, amikor szavalni kezd! Soha nem hittem volna, hogy Shakespeare ilyen elemi erővel tud megszólalni, pontosabban hozzánk szólni – József Attila soraival. (Karsai György: Magyar hangja: József Attila – Criticai Lapok)

Keresztes Tamás – Háztűznéző, Katona József Színház

Zsivakin az egyetlen, aki többszörös kikosarazása ellenére lankadatlan derűlátással, csúcsra járó tesztoszteronnal keresi párját. Keresztes Tamás jóvoltából, élénk mimikájától, izgékony mozdulataitól olyan sokszínűnek mutatkozik az ex-tiszt, hogy élvezettel nézzük személyiségének tarka palettáját. Miközben nagyon is megérteni, hogy ilyen izgő-mozgó férfiembert kínos lenne élethosszig elviselni. (Bogácsi Erzsébet: Öröm a részletekben – Criticai Lapok)

László Zsolt – III. Richárd, Radnóti Színház

Amikor László Zsolt hórihorgas Margit királynője megjelenik és beszélni kezd, megdördül az ég. Transzcendens erőkkel bír VI. Henrik király özvegye. Amit László Zsolt művel ezen az estén, Margitként, mobilját nyomogató, vörös hajú kamasz hercegfiként, sőt, egy pillanatra még a szerző alakjába is bebújva, az bámulatra méltó. S egyike ő azoknak, akik a legkönnyedebben olvassák a Şerban által fölkínált kottát. (Gabnai Katalin: Gloster, a hüllő – Revizor)

Legyen ott Ön is a Színikritikusok Díjának átadó gáláján! Az egyszeri és megismételhetetlen eseményt Szabó Réka rendezi, közreműködik a Tünet Együttes. Az eseményre jegyek itt vásárolhatók.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X