Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház Operaslágerek rézfúvós átirataival ünnepli a zene világnapját az Operaház

Operaslágerek rézfúvós átirataival ünnepli a zene világnapját az Operaház

A Szent István-bazilika előtt operaslágerek rézfúvós átirataival, a Müpában pedig
gálakoncerten lépnek fel a Magyar Állami Operaház Zenekarának művészei a jeles
napon.

- hirdetés -

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975 óta ünnepelik világszerte október 1-jén a zene világnapját. A jeles dátum tiszteletére az Opera öt éve összeállt Big B®andje 16 órától szórakoztatja a belvárosi forgatagot. Idén az Operaház korszerűsítése miatt Ybl Miklós másik emblematikus fővárosi alkotása, a bazilika előtti Szent István téren lép fel az operai fúvósegyüttes, amelynek műsorán népszerű operamelódiák – köztük az Aida, A bűvös vadász, a Carmen vagy a Gianni Schicchi részletei – egyedülálló rézfúvós feldolgozásban hallhatók magyar zeneművészek és zeneszerzők (Balogh Sándor, Kovács Zoltán, Pejtsik Péter) áthangszerelésében.

A Király Tibor trombitaművész vezette és Szennai Kálmán által dirigált formáció különlegessége, hogy a hagyományos big band felállásban megszokott, de a Házban nem használatos szaxofonok helyett kürtök szólalnak meg benne.

- hirdetés -

A zene világnapján az Opera Zenekar művészei a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében is fellépnek.

Opera Zenekar – Fotó: Nagy Attila

A Müpa által szervezett Tenor 3 gálán a legendás Pavarotti–Domingo–Carreras-trió nyomdokaiba a „9 C-s tenorként” is emlegetett, texasi születésű René Barbera, a legjobb bel canto énekesek közt számon tartott Maxim Mironov, valamint a neves operaházak legfelkapottabb énekesének számító olasz Fabio Sartori lép.

Andrij Jurkevics: „Az emberi hang a legtökéletesebb hangszer”

A műsoron az itáliai operairodalom legnépszerűbb művei szerepelnek Bellinitől Verdiig. A Magyar Állami Operaház zenekarát Edita Gruberová kedvenc karmestere, Andrij Jurkevics vezényli.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.