Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Orosz Zenei Fesztivál Perényi Miklós is fellép a Rachmaninovot ünneplő fesztiválon

Perényi Miklós is fellép a Rachmaninovot ünneplő fesztiválon

Az első Orosz Zenei Fesztivál legkülönlegesebb estje minden bizonnyal az az október 3-i hangverseny lesz, amin az orosz mester kamarára írt kompozíciói a teljesség igényével hangzanak majd fel három részben olyan művészek tolmácsolásában mint Pregun Tamás, Nyári László, Baranyai Barnabás, Perényi Miklós és az orosz fővárosból érkező Moszkvai Rachmaninov Trió.

- hirdetés -

Ha vetünk egy pillantást a rachmaninovi életműre szinte csak a zenekari és versenyművek, a liturgikus és vokális zenék tárulnak elénk, holott az orosz szerző az operák és a kamarazene nagykönyvébe is beírta a nevét.

Rachmaninov vallásos arcát is bemutatja az Orosz Zenei Fesztivál

- hirdetés -

Az október 3-i maraton kitűnő alaklom arra, hogy betekintés nyerjünk a századfordulót megelőzően, a zeneszerzői hangját még igencsak kereső, ugyanakkor zongoratudásával már sokakat lenyűgöző elme útkeresésébe, akinek összes kamaradarabja egymást követően, a főként az 1896-ban bemutatott első szimfónia bukásának terhe alatt keletkezett.

Keresse tematikus blogunkat ide kattintva, a koncertre pedig itt válthatja meg jegyét!

Meghatározó, ahogy akár a két elégikus trióból, vagy a g-moll csellószonátából kibontakozik a Csajkovszkijéval rokon romantikus stílus, a tisztelet, az ifjonti rajongás és a nagy előd halála felett érzett mély fájdalom, amit ezúttal a fiatal művészek mellett Perényi Miklós és a moszkvai Rachmaninov-trió tesz még autentikusabbá.

Tudja, hogy milyen osztálytatot kapott a fiatal Rachmaninov Csajkovszkijtól a konzervatóriumban? A válasz itt…

Az Orosz Fesztivál alapítója, Szabó Marcell így nyilatkozott a koncertről:

Tekintve, hogy rajongok Rachmaninov művészetéért, elég nehéz kiemelnem egyet. Mégis, amit legjobban várok az Perényi Miklós játéka október 3-án az Orosz Kulturális Intézetben. Rachmaninov csellószonátáját adja majd elő, ami Rachmaninov egyik, ha nem a legszebb műve. Ugyanabban az időszakban született, mint a II. zongoraverseny, illetve a 2. szvit két zongorára. Dúskált az ötletekben. Ez a kedvenc korszakom tőle

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.