Papageno Radio
Blogok Orosz Zenei Fesztivál Rachmaninov életművének ritkaságai szólalnak meg az Orosz Kulturális Intézetben

Rachmaninov életművének ritkaságai szólalnak meg az Orosz Kulturális Intézetben

Rendhagyó koncertre kerül sor az Orosz Zenei Fesztivál keretében október 4-én, ahol olyan művek szólalnak meg, amik csak kivételes esetben szólalnak meg koncertszínpadokon.

A zenetörténetben aligha tudunk olyan zeneszerzőt említeni, aki ne érzett volna valamiféle késztetést arra, hogy a kamarazene legesszenciálisabb és egyben legkomplexebb műfajában, a vonónégyesben fejezze ki zenei hitvallásának sűrítettségét. A Rachmaninov ritkaságokat felvonultató koncert a Kruppa Vonósnégyes tolmácsolásában ad ízelítőt az orosz géniusz fiatalkori szárnypróbálgatásaiból és a műfajjal való küzdelméből.

Perényi Miklós is fellép a Rachmaninovot ünneplő fesztiválon

Az első kvartett még a moszkvai konzervatóriumi éveket idézi, hangvétele pedig egészen közel áll a rajongott példakép, Csajkovszkij zenei nyelvéhez. A darabból két tétel készült el, a befejezetlenség pedig nem a diákévek következetlenségének tudható be, hiszen a szerző évekkel később egy másik kvartettbe is belefogott, ami szintén nyitva maradásával tett immár végleg pontot a műfajjal való küzdelem végére.

Keresse tematikus blogunkat ide kattintva, a koncertre pedig itt válthatja meg jegyét!

A vonósnégyeseknél nem ismertebbek Rachmaninov stílusgyakorlatként is felfogható, ugyanakkor nagyon elmélyült tudást és érdeklődést tükröző átiratai, amelyekben Bach Csajkovszkij és Kreisler művészete köszön vissza. A koncert zárásaként Balogh Ádám Razvaljajeva Anasztáziával kiegészülve vezeti elő a zeneszerző op. 5-ös első szvitjét, amely bár nem programzene, mégis felsejlik benne Lermontov, Byron, Tucsev és Homjakov költői világa.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!