Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Esterházy Schiff András: „Minden, amit az ember átél, kihat arra, ahogyan egy nagy...

Schiff András: „Minden, amit az ember átél, kihat arra, ahogyan egy nagy zeneművet előad”

Schiff András a nemzetközi koncertvilág megvesztegethetetlen nagyjainak egyike, akinek egyik legnagyobb megtiszteltetése, hogy II. Erzsébet angol királynő lovagi címet adományozott számára. Szeptember 30-án az ő koncertjével folytatódik Kismartonban a classic.Esterházy programsorozata.

- hirdetés -

Schiff András kismartoni Haydn a zongoránál című koncertjén három Haydn-szonáta mellett Schubert B-dúr szonátáját hallhatja a kiváncsi nagyközönség, akinek komoly érdeklődése a zongoraművész fellépése iránt nem véletlen.

Schiff András díszdoktori címet kapott a walesi hercegtől

- hirdetés -

Egy, a közelmúltban adott interjújában Schiff András ugyanis kifejezte bizonytalanságát azzal kapcsolatban, hogy a jövőben Magyarországhoz ennél közelebbi helyszínen vállal-e fellépést. Több hasonló kérdésre válaszolva, mint hogy hatással van-e a jelenlegi magyar politikai-társadalmi helyzet a külföldön játszó magyar muzsikusok megítélésére, fogadtatására, nem titkolta el negatív tapasztalatait, mellyel egyben mefogalmazta távolmaradásának okait.

A Grammy-, Gramophone-, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 1953-ban született Budapesten. A Daniel Barenboim izraeli-argentin zongoraművész-karmester és Edward Said palesztin-amerikai irodalomtudós által alapított berlini zeneakadémia docense. 2014-ben II. Erzsébet a zeneművészetért végzett munkájának elismeréseként lovaggá ütötte.

A művészetbefogadás mai helyzetére reflektálva azt is elmondta, hogy a zeneipar ma minden eddiginél erőszakosabban szeretné befolyásolni a közízlést, amihez sablonos, könnyen eladható és megemészthető koncepciókat gyárt. Az előadóművészetet támadó üzletiesség pedig természetesen őt sem kímélte.

Ma szinte mindent az üzlet, a kommercializmus, a marketing irányít, az egész rendkívül ízléstelen és gusztustalan. Az, hogy például nekem mindezek közepette sikerült valamit elérnem, szinte a csodával határos.

Fontosnak tartja diákjaival megvitatni az előadóművészet mai helyzetét, és elhanyagolhatatlannak a zenei esztétikumról és értékekről való diskurzusokat, hiszen véleménye szerint a populáris kultúra sokat rombolt az utóbbi években a fiatalok ízlésén és befogadói attitüdjén egyaránt.

Tudom, hogy sokan nem értenek velem egyet, de vállalom a támadásokat, mert nekem van igazam. Ez nem olyan, mint a brexit vagy Donald Trump, ahol a többség dönt.

Koncerteken sosem játszik Lisztet vagy Rachmaninovot, mert úgy tartja, az a virtuózok muzsikája. Inkább Bach zenéjének szenteli magát – és azon komponistáknak, akiket közelebb érez magához. Mozart mellett újra és újra ilyennek találja Haydnt, akinek tisztelője és műveinek interpretálójaként Schiff András behatóan ismeri a zeneszerző zseni személyiségét is. A zongoraművésszel készült interjúban elhangzik néhány szó Haydn zenei humoráról is, amelynek felismerése nem minden művészben érik meg, azonban elengedhetetlenül fontos eszköz a művek hiteles előadásához.

Megalapozott és nyílt véleményvállalás, világtapasztalat és a köntörfalazástól való távolmaradás – így is lehetne jellemezni Schiff András pályáját, akit csak azok találnak nehéz embernek, akik nem látják gesztusai mögött a zene ethoszát.

(Via Papageno, Index)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!