Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Zenéjüknek a lengyel nyelv kölcsönöz spiritualitást

Zenéjüknek a lengyel nyelv kölcsönöz spiritualitást

Az idei Európai Hidak Fesztivál egyik legizgalmasabb világzenei együttese a lengyel Warsaw Village Band. A „varsói falusi banda” arra törekszik, hogy produkcióikban az archaikus és modern zenei eszköztár révén közös hangra találjon a városi és a falusi kultúra, múlt és jövő, valamint, hogy megteremtsék kelet és nyugat találkozási lehetőségeit. 

- hirdetés -

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata hatodik alkalommal válogat az izgalmas kulturális értékekkel bíró országok művészeti alkotásaiból. A fesztivál programkínálata révén erősödik az európai nemzetek közti kapocs, hiszen igazán csak egymás művészetének megismerése és megértése által kerülhetnek közelebb az egymástól távol élő népek. Idén a Baltikum, azaz Észtország, Lettország és Litvánia, illetve Lengyelország kerül a fesztivál középpontjába, akikkel kapcsolatban Fischer Iván így fogalmazott egy videóban:

Fischer Iván: „Európa nagyon fontos”

- hirdetés -

A világzenei programok közt szerepel a Warsaw Village Band koncertje, amely élő példája annak, hogyan lehet a zenén keresztül elősegíteni, hogy a következő nemzedékeknek is legyen lehetősége a hagyományokra támaszkodni.

A formáció az archaikus népi hangszereket – a cimbalmot, a tekerőt, a keretes dobot és a 17. századig visszanyúló „suka” hegedűt – izgalmasan társítja elektronikával vagy hiphoppal. Fellépéseik varázsa a különleges hangszerelés mellett az erőteljes női énekben rejlik. Ha megragadnak egy nagyerejű ősi dallamot, adottságait a végletekig kihasználva improvizálnak annak motívumaival.

A lengyel népzene sajátossága a ritmusok változatosságában, a zenei motívumismétlődésekben, az alapvető egyszólamúságban és a mozgalmasságban áll. A lengyel tradícionális zene könnyedén megkülönböztethető a keleti és déli szlávok népzenéitől, melyhez – a vokális zenében – a lengyel nyelv különleges hangzása is hozzájárul.lengy

Nord című lemezükön észak felé fordultak – a kultikus svéd Hedningarna nevű zenekar közreműködésével – legújabb, Sun Celebration című albumukon pedig a Nap nyomába szegődtek galiciai, iráni és indiai zenészek közreműködésében, a szúfi zenék spiritualizmusát oltva eksztatikus lengyel dallamokba.

A további programokról tematikus blogunkban olvashat ide kattintva…

A lengyelekkel több közös uralkodó és néhány szabadságmozgalom emléke, évszázados rokonszenv, valamint egy sokat idézett baráti-borozós mondás kapcsol össze minket. Az Európai Hidak Fesztivál lehetőséget ad arra, hogy a zene révén még szorosabbra fűzzük egymással ezeket a szálakat.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X