Papageno Radio
Címlap Mutatjuk a Múzeumok Őszi Fesztiváljának szentendrei programjait!

Mutatjuk a Múzeumok Őszi Fesztiváljának szentendrei programjait!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Múzeumok Őszi Fesztiváljára idén is számos programmal készülnek a Ferenczy Múzeumban. Czóbel Béla festészetének rajongóit tárlatvezetésre invitálják a Czóbel Múzeumba, a régi idők iránt érdeklődők részére pedig Nagy Balázs régész előadását ajánlják a török kori érem- és kincsleletekről. A felnőtteknek szóló programok mellett családi nappal is várja a múzeumlátogatókat. 

Szentendre kulturális programjairól tematikus blogunkon tájékozódhat!

Czóbel Béla volt az első festőművész, akinek már életében múzeumot szenteltek Magyarországon. A szentendrei Templomdombon álló épület 1975-ös megnyitása óta eltelt több mint negyven évben sokan, köztük lánya, Lisa Czóbel is hozzájárultak a gyűjtemény gyarapodásához, ám az állandó kiállítás évtizedeken keresztül szinte alig változott.

A hazai kortárs képzőművészet legaktuálisabb és legkülönösebb folyamatairól tematikus blogunkban olvashat.

Az új állandó kiállítás koncepciójában a 2016-os felújítást és újrarendezést követően azonban nem az állandóra helyezték a hangsúlyt. A múzeum anyagából válogató törzsanyag is meg-megújul: évről évre és a korábbiaktól eltérően nagyobb hangsúlyt kapnak Czóbel grafikái, amelyek külön, állandó termet kaptak a múzeumban. Mindemellett – megtörve az eddigi gyakorlatot – az állandó kiállítás egységébe hosszabb-rövidebb időre kölcsönzött magán- és közgyűjteményekből származó művek is láthatók, árnyaltabb és teljesebb képet nyújtva e kivételes és felmérhetetlenül gazdag œuvre-ről.

Czóbel Béla

Az évről-évre megújuló Czóbel-kiállítás kurátora, Barki Gergely művészettörténész tárlatvezetése november 9-én 17 órakor veszi kezdetét Újragondolt Czóbel 3.0  Híd a ‘die Brücke’-hez – fókuszban Czóbel expresszionizmusa címmel.

Az új kiállítás a festő pályaszakaszait az életmű kronológiáját követve, helyszínek szekcióira bontva mutatja be nagybányai indulásától a párizsi fauve korszakon, a Nyolcakhoz való csatlakozásának idején, majd a hollandiai éveken és a német expresszionisták körében töltött berlini perióduson át Párizsba való visszaköltözéséig, s végül az életmű zenitjét jelentő Párizs és Szentendre között ingázó hosszú időszakáig.

Több a raktár mélyéről előkerült, a korábbi állandó kiállításon nem szerepelt alkotás bemutatása mellett betekintést nyerhet a látogató néhány múzeumi fő mű háta mögé is, ugyanis egy-egy most frissen feltárt kép az adott festmények hátoldalán átfestve, eltakarva, elrejtve szunnyadt az utóbbi időkig. E „kétoldalas” művek ezentúl körbejárhatók, mindkét oldalukról megtekinthetők lesznek.

Október 27-én 16 órától Nagy Balázs régész tart előadást a MűvészetMalomban Érem és kincsleletek 1526-ból címmel, melynek témája a mohácsi vésztől a törökök kivonulásáig tartó időszak a tárgyi leletanyag szemszögéből. Az előadás az 1526. évi eseményekhez köthető érem- és kincsleleteket ismerteti, kiemelten foglalkozik a Mohácson előkerült több, mint 34 000 ezüstpénz, valamint a Kölesdről ismeretes kincslelet ezüst poharaival.

A földben maradt vagy elrejtett tárgyi emlékek előkerülési helyei az okleveles forrásokból ismert török hódítások irányait mutatják meg.

Hogyan válhat egy töredékes, kopott, piszkos tárgyból kiállításra méltó használati vagy éppen dísztárgy? November 11-én 10 órától a Ferenczy Múzeum Pajor-termében megrendezésre kerülő családi délelőttön minden érdeklődő megismerkedhet a restaurálás rejtelmeivel a Tárgydoktor rendel című programon, melyet Lukács Katalin és Schrett László vezet.

Promóció

X
X