Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Baltikum Magyarul is olvasható az észt Anti Saar Janikovszky Éva világát idéző alkotása

Magyarul is olvasható az észt Anti Saar Janikovszky Éva világát idéző alkotása

Az október 20-án a Várkert Bazárba látogató észt szerző Így mennek nálunk a dolgok című könyve a hétköznapok csodáiról mesél.

„Ó, bárcsak ilyen lenne az életben is: ha esik az eső, rajzolsz magadnak egy esernyőt. Ha szánkózni akarsz, havat rajzolsz a fűre… Vagy ha egy kishúgot vagy kisöcsit szeretnél, vedd elő a filctollat és rajzolj magadnak. Nővért vagy bátyot szeretnél? Nem gond: rajzolj nagyobbat. Klassz belegondolni, nem? Mindent megkaphatnál, ami csak a szíved vágya!”

- hirdetés -

Ezek a csodás sorok Anti Saar Így mennek nálunk a dolgok című kötetéből valók. Az 1980-as születésű, Tartuban élő, íróként, fordítóként és játéktervezőként tevékenykedő szerző 2013-ban az Észt Gyerekirodalmi Központ által az év legkülönlegesebb gyerekkönyvének járó díjjal kitüntett alkotása már magyarul is olvasható.

Ezek az idei Margó Irodalmi Fesztivál legizgalmasabb eseményei

- hirdetés -

Az Így mennek nálunk a dolgok a Cser Kiadó gondozásában, Patat Bence fordításában jelent meg. Elbeszélője, Villu egy hangulatos észt városban él a szüleivel és kisöccsével, a „fél három” éves Janekkel. Villu arról számol be az olvasóknak, hogyan esznek, főznek, veszekednek, autóznak. A lefekvésről, a vendégségekről, és bizony a feledékenységről is van mondandója.

Szombaton, 10 órakor a Várkert Bazárban személyesen is találkozhatunk Anti Saarral, aki a Margó Fesztivál Nagyszínpadán vesz részt egy beszélgetésen.

Másodsorban Apának gyakran szakálla is van. De nem mindig. Apa szakálla olyan, mint a légy a lekváros buktán: Apa levágja a szakállát, de a szakáll mindig visszajön. A szakáll Apa állából nő ki, és nem tudom, mennyi van még belőle.

Saar sokak szerint Janikovszky Éva világát idéző történeteit Alvar Jaakson vidám illusztrációi is nagyban gazdagítják. Könyvének olvasása éppen azokat a hétköznapokat varázsolhatja ünnepivé, amikor csak úgy vagyunk. Mert éppen arra mutat rá, hogy mennyire csodás is, csak úgy lenni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X