Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Kelemen László: „Végre elvégezhetjük mindazt a munkát, amiért létrejött a Hagyományok Háza”

Kelemen László: „Végre elvégezhetjük mindazt a munkát, amiért létrejött a Hagyományok Háza”

Októberben a Hagyományok Háza ismét elfoglalhatja eredeti helyét a Corvin téren.  A régóta várt visszaköltözést egy négy napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepelte meg a Ház október 4. és 7. között, ahol tevékenységének minden szegmensét felvonultatta közönsége számára a táncelőadásoktól a képzésbemutatókig. Az elmúlt két évet felölelő felújítás okozta ideiglenes otthontalanságról, a Ház visszafoglalásának menetéről és a felújított épületben rejlő lehetőségekről a Hagyományok Háza főigazgatója, Kelemen László osztotta meg gondolatait.

A Hagyományok Háza a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, melyet 2001-ben alapított a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere.

- hirdetés -

A Hagyományok Háza otthona a budai Vár és a Duna között fekvő Corvin téri Budai Vigadó épülete, amely az elmúlt két és fél év során teljeskörű felújításon esett át. A rekonstrukció célja egyrészt az épület eredeti állapotának lehetőség szerinti legteljesebb visszaállítása, másrészt a Hagyományok Háza tevékenysége és szervezeti egységei számára a korszerű működés feltételeinek biztosítása. 

- hirdetés -


– Hogy zajlottak a Hagyományok Háza mindennapjai a Corvin téri épületen kívül?

– A Hagyományok Háza mint intézmény egy nehéz időszak végét járja, hiszen egy kicsit hontalanná váltunk a Corvin téri Budai Vigadó, az otthonunk felújítása miatt. Az intézmény részlegei szétszóródtak: a management illetve az irodák nagy része ideiglenesen átköltözött az 1. kerületben található Naphegy térre, az archiválásnak a Zenetudományi Intézet adott otthont erre az időszakra, a kézműves tevékenységeket pedig a Fő utcában, a Népi Iparművészeti Múzeum mellett illetve a Szilágyi Dezső téren tudtuk végezni. Ez nagyon sok nehézséget jelentett mindannyiunknak, hiszen a munkánk összehangolása, az együttműködés ezáltal sokkal bonyolultabb lett. Ráadásul pont egy olyan időszak jött el az életünkben, amikor elértük a kiemelt nemzeti intézmény rangot, mely lehetőséget adott régi álmaink megvalósítására. A fejlődés által kiteljesedhettünk, így végre mindazt a munkát elvégezhetjük, amiért létrejött a Hagyományok Háza.

Életre kel a felújított Budai Vigadó – Galéria

A Corvin téri épület teljes felújításon esett át. A ház maga egy elég rossz állapotban lévő műemléképület volt, amelynek pincéjét rendszeresen elöntötte a Duna. Nehéz és méltatlan körülmények között dolgoztunk addig, ameddig a magyar kormány úgy nem döntött, hogy finanszírozza a felújítási költségeket.

– A visszaköltözéssel milyen újdonságokat tapasztalhatnak majd a látogatók?

– Az új belső környezet sok új lehetőséget is teremt a Hagyományok Házának. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a Magyar Állami Népi Együttesnek a tetőtérben rendelkezésre állnak majd a próbatermek, ezzel a színháztermünk felszabadul, így sokkal több előadás befogadására leszünk képesek.

Bartók álma 100 év után válik valóra Budapesten

Befedtük az udvart is, ahol agóraszerűen, egy kis színpadon népzenei koncerteket tudunk majd szervezni. Két új kamaratermet is kialakítottunk a földszinten, az egyikben állandó táncházat tervezünk, amelyik jó idő esetében a Corvin térre is kinyúlhat.

Azt szeretnénk, ha a fiatalok mellett mindig adatközlő zenekar is jelen lenne.

Mindemellett egy hatalmas kiállítóteret is nyertünk a Fő utca sarkán. Belül a teljes stukkózást és a korai szecessziós felületeket is visszaállítottuk, így a Házba belépőket biztos vagyok benne, hogy elvarázsolja a megújult belső is.

Újra együtt… fényfestés a Budai Vigadó homlokzatán

Vasárnap hajnalban is még élettel tele a ház: koncertek, táncházak, kiállítások a gyönyörű népzenére rajzolt fényfestés mögött. Tetszik?

Közzétette: Hagyományok Háza – 2018. október 7., vasárnap

– A Hagyományok Háza életében talán ez a felújítás volt az egyik legfontosabb mérföldkő.  Önnek személyesen mit jelent ez a változás?

– Azt gondolom, egy ember életében kivételes alkalom, hogy egy ilyen fontos és maradandó feladatot elvégezhet, nekem pedig megadatott, hogy levezényeljem ezeket a munkálatokat. Nagy köszönet illeti a munkatársaimat, akik mindvégig aktívan részt vettek a Corvin téri épület új koncepciójának kialakításában és az építőket is, akik mindent megtettek, hogy ez a patinás műemléképület régi fényében szolgálja a népművészet ügyét.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.