Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Képzőművészeti Aktuál „Konceptuális meló” - Csábi Ádám alkotásai 

„Konceptuális meló” – Csábi Ádám alkotásai 

Csábi Ádám 2015-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Mesterei Maurer Dóra és Radák Eszter voltak. Munkái leginkább geometrikus formák és színek által teremtett struktúrák, koncepciók. 

- hirdetés -

„Képi gondolkodásmódomra jellemző a letisztultság, logikusság és redukció. Munkáim olyan térbeli geometrikus alakzatok, „objektek” melyek a fény indirekt használatával kelnek életre…

Kísérleteimben alkalmazott térváltozások és az ezáltal létrejövő reflexek a képalkotó elemeim.

- hirdetés -

Ezek az elemek meghatározott viszonyban és rendszerben állnak egymással. Fontosnak tartom, hogy ez a rendszer a néző számára érthető és visszafejthető legyen. A tervezés és alkotási folyamat közben fellépő problémák, más lehetséges megvalósítási formák, és új anyagok felhasználása újabbnál-újabb ötleteket vet fel számomra.”

Csábi Ádám: Tér 1

Nyáron a Hermina Alkotócsoporttal a Zsennyei Művésztelepen felvett közös munkájukat alapul véve az aktuális munkái is rendszerleképezésről, rendszer létrehozásról szólnak ám távolodva a geometrikus irányvonaltól. „Konceptuális meló” – ahogy fogalmaz.

A Hermina csoport egy 2015 óta fennálló közösség, ahol kortárs, fiatal képzőművészek és zeneszerzők egymásra reflektálva, közösen alkotnak. A csoporton belül felmerült ötletek közül Ádámé került megvalósításra a telepen. Kiinduló ötletként egy nagy látószögű kamerát szeretett volna felszerelni az alkotótér közepére ami követte volna az ő és társai mozgását;

a térre utólagosan ráhúzott raszterhálóban minden emberhez hozzá lett volna rendelve egy hangszín, hangmagasság, és ezen emberek mozgásából születtek volna a hangok.

Végül a megvalósult változat egy szalag által kijelölt térben jött létre, keresztbe kifeszített drótok és azonos tematika mentén. Az általuk kitalált mozgásszabályok eljátszásából egy véletlenszerű rendszer és egy negyedórás performansz született. Ádámmal egyetemben az alkotócsoport többi tagjai is ebből az élményből kiindulva fognak dolgozni a következő időszakban, párokat alkotva.

Csábi Ádám: Layer

Ádám elképzelései között szerepel, hogy egy, a performanszról készült, felülről felvett videóra rárakott raszterháló segítségével, színekkel képezze le a mozgásokat, majd azokat behelyettesítse egy általa felállított olvasási rendszerbe. A vele párban lévő zeneszerző szintén ilyen módon komponál zenét.

Ez egy hosszabb project, több munka is születik ilyenkor. Nem is biztos, hogy jól fog kinézni, viszont visszaolvasható lesz…Alapvetően olyan munkákat szeretek csinálni, amik könnyen olvashatóak.

A művésztelepen készült és az által ihletett munkák a Mamű Galériában kerülnek majd bemutatásra. Az Ádámmal folytatott beszélgetésünk alatt érintettük a megélhetés, boldogulás témakörét is. Jelenleg az alkotás mellett kiállításrendezőként dolgozik.

Csábi Ádám: Performansz skiccek

Szerinte az, hogy csak a művészetéből éljen, folyamatos pályázást, sok utazást és aktív közéleti részvételt igényelne, amit ő nehezen tudna jelenleg összeegyeztetni az életritmusával. Megoldásként említette ehhez a menedzselési rendszert, amit jelenleg egy galériához való tartozásnál is kedvezőbbnek tart.

Egy képzőművészeti menedzserrel való együttműködés esetén elképzelhetőnek tartja, hogy több lehetőséghez juthatna, illetve, hogy ő maga mentesülhetne az érvényesülési hajsza terhei alól, ami azért is fontos szempont, mert számára a művészet, amit képvisel független és tiszta.

Blogunk a Képzőművészeti Aktuál nevet kapta, mivel a hazai kortárs képzőművészet legaktuálisabb folyamatait szeretné különböző aspektusokból körbejárni. Szerzőink a képzőművészet különböző területein tevékenykedő fiatalok, akik számukra különleges munkastációkat, érdekes látásmóddal rendelkező művészeket, galeristákat vagy nem mindennapi technikákat mutatnak be.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!