Papageno Radio
Címlap Lépjünk be Arany világába! - Videó

Lépjünk be Arany világába! – Videó

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Hallgatni Aranyt! oldalon hetven színművész tolmácsolásában ismerhetjük meg Arany Jánost: versein keresztül tárul fel sok műfajú és sokhangú költészete, az általa és neki írott leveleken keresztül pedig a személyiség titkát fejthetjük meg. De mit jelent az életmű a projektben közreműködő művészeknek?

Hallgasson Aranyt ide kattintva!

A Magyar Művészeti Akadémia Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású projektet indított, amelynek célja, hogy a költő jelentős művei ingyenesen, mindenki számára elérhetők legyenek az interneten hangzóanyag formájában. A kezdeményezés nemcsak a költőnek állít emléket, az Arany-életmű jeles darabjai kiemelkedő színművészeink előadásában hangoznak fel, így egyfajta színművészi korlenyomatként is szolgál.

Így készültek a Hallgatni Aranyt! felvételei

Bodrogi Gyula – aki Arany kapcsán József Attila Hazám című versének különös költői képeit idézi – saját bevallása szerint nem Toldi-alkat, még a színművészetis tanulmányai előtt eltáncolta Toldi Miklós karakterét. A színész arra is kitér, mennyire fontos lenne az ismeretlen ismerősök, a klasszikusok leporolása és ismét előtérbe kerülése.

Dunai Tamás úgy vélekedik, Arany János életműve nem könnyű, de megéri a fáradságot, mert pontos, és tiszta az, amit és ahogyan Arany megfogalmaz. Csillogó nyelvpalotájában – fogalmaz a színművész – a technikai tudás és a nyelv ismerete egészen egyedülálló módon egyesül.

Szacsvay László az Arany-maratonon átélt élményeit osztja meg, kiemelve az öregkorról szóló verseit, amelyek az embert életkora előrehaladtával egyre jobban megérintik, illetve egy anekdotát, amelynek szereplői Latinovits Zoltán és Őze Lajos voltak, az érintett vers pedig Ady Ős-Kaján című költeménye.

Szilágyi Tibor számára meghatározó jelentőséggel bírtak Gáti József órái a színművészeti főiskolán, tőle tanulta meg azt, hogy egy Arany-ballada van akkora feladat, mint egy nagy színházi szerep.

Trill Zsolt már kölyökként érezte, mekkora csoda Arany költészete, ma pedig a Toldi hívja elő a gyerekkori emlékeket. A Nemzeti Színház művészével készült interjúból az is kiderül, milyen érzelmi rokonságot érez Arannyal.

Promóció

X
X