Papageno Radio
Blogok Könyvsarok Maryse Condé karibi-francia író kapta a svéd Új Akadémia Nobel-díját

Maryse Condé karibi-francia író kapta a svéd Új Akadémia Nobel-díját

Az Új Akadémiát tavasszal hozták létre miután az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kitört botrány miatt legalább egy évvel elhalasztották az idei díj átadását.

A 2018-as irodalmi Nobel-díj átadását májusban halasztották el, a Svéd Akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson és férje, Jean-Claude Arnault ellen emelt vádak miatt. A lezajlott belső vizsgálat szerint Arnault számos nőt szexuálisan zaklatott, később vádat is emeltek ellene.

A megalakult Új Akadémia felkérte az összes svéd könyvtárost, hogy nevezzen alkotókat az elismerésre. A könyvtárosok 47 írót neveztek, akikre július 10. és augusztus 14 között lehetett szavazni a világ minden tájáról. Több mint 30 ezren adták le a voksukat, a legtöbb szavazatot kapott négy alkotó Neil Gaiman brit, Murakami Haruki japán, Maryse Condé francia és Kim Thúy vietnami születésű kanadai író voltak. Közülük választotta ki az Ann Palsson szerkesztő, független könyvkiadó vezette zsűri a díjazottat.

Megnyílt a könyvpiac Oktoberfestje, a 70. Frankfurti Könyvvásár

Maryse Condét (1937) az egyik legfontosabb francia nyelvű íróként méltatja az Új Akadémia, akinek alkotásai jelentős hatással vannak a Karib-térség és Afrika életére.

Gyakori témája az, hogy a gyarmatosítás miként változtatta meg a világot, és a gyarmatosítás alól felszabadult népek hogyan próbálják visszaszerezni örökségüket – írja a holnapon található méltatás.

A húsznál is több könyvet jegyző Condé a Columbia Egyetem Professzor Emeritája. Korábban többek között a Francia Akadémia nagydíjával és a Női irodalom nagydíjával tüntették ki Franciaországban.

Munkáiban rasszok, nemek és kultúrák közötti konfliktusokat vizsgál, különböző történelmi korokba és helyszínekre helyezve. Az Én, Tituba – Salem fekete boszorkánya című, 1986-ban megjelent könyve a boszorkányperekkel, Az élet fája című, 1992-ben kiadott kötetének története pedig a Panama-csatorna építése körül bonyolódik. Erősen feminista indíttatású, aktivista műveit mellett életrajzi témák megírásával is foglalkozott. Az Emlékek a gyermekkoromból című könyve 1998-ban, a Victoire pedig 2010-ben jelent meg.

Az Új Akadémia által neki ítélt elismerést december 9-én, ünnepélyes keretek között adják majd át.

(Via Colta.ru; Guardian)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!