Papageno Radio
Címlap Petrányi Barna: „A közös munkában és az interakcióban hiszek”

Petrányi Barna: „A közös munkában és az interakcióban hiszek”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mixdoor – New Forms in Mixdoor Performing Arts Practices egy összművészeti projekt, a zsonglőrködés és a kortárs cirkuszművészet találkozása a vertikális tánccal, amely olyan különleges technikai eszközökkel egészül ki, mint a 3D mapping és a fényfestés. A projekt újraértelmezi a helyszínéül szolgáló köztereket, továbbá turnéja során új közönséget szeretne bevonzani Európa-szerte az összművészeti produkciókra. Petrányi Barnával, a Pro Progressione igazgatójával beszélgettünk.

A kétéves együttműködés a Magyar Zsonglőr Egyesület és a Pro Progressione kezdeményezésére jött létre francia, horvát és görög partnerek közreműködésével. A Mixdoor volt 2014-ben az egyetlen magyar vezetésű együttműködési projekt, amelyet támogatott a Kreatív Európa Program.

A projekt első évében, a felkészítő időszakban négy nemzetközi workshopot tartottak, amelyekhez az adott város (Torun, Zágráb, Elefsina, Budapest) helyi művészei is csatlakozhattak. A workshopok célja az volt, hogy a különböző művészeti ágakat képviselő partnerek betekintést nyerjenek egymás munkájába.

Hogyan profitál a hazai könnyűzene az európai együttműködésekből?

A projekt eredményeként pedig egy nagyszabású előadás született a vertikális tánc, a modern cirkuszművészet, a 3D-s vetítés, a zene és a helyspecifikus művészeti alkotások ötvözetéből. A három részből álló, a projekt elnevezésére utalva külső és belső helyszíneket egyaránt igénybe vevő előadást itthon a törökbálinti Téglagyárban mutatták be, majd Torunban, Elefsinában és Zágrábban turnéztak. Az események keretein belül nemcsak az ItinaiR elnevezésű előadást láthatta a közönség, hanem bevontak helyi művészeket is, valamint workshopokat és városi sétákat szerveztek, hogy minél jobban meg tudják szólítani a helyieket.

Magar Zsonglőr Egyesület – fotó: Görgényi Gábor

Petrányi Barna tapasztalatai alapján azt mondja, hogy teljesen más főpályázóként vezetni egy projektet, mint társszervezőként részt venni benne. A társszervezők gyakran csak lebonyolítói a pályázatoknak.

New Forms in Mixdoor Performing Arts Practices

Megvalósulás ideje: 2014. 11. 20. – 2016. 10. 04.

Finanszírozás összege: 200,000 EUR

Projektvezető: Magyarország

Partnerek: Franciaország, Lengyelország, Görögország, Horvátország.

„A partnereink többségét nem érdekelte a menedzsment és volt, akinek kapacitása sem volt ezzel foglalkozni. A francia partnerszervezet például kizárólag a művészeti alkotásban vett részt.

Ezért még több felelősség hárult ránk, mint vezető szervezetre” – mondja Petrányi Barna hangsúlyozva, hogy a művészeti érték és a közös alkotás a fontos.

„A Mixdoor projektben sikerült megteremtenünk a feltételeket egy valódi művészeti együttműködéshez, ahol a különböző alkotók közösen hoznak létre egy komplex produkciót. Úgy gondolom, hogy ez az igazi együttműködés és nem feltétlenül az, ha külföldi előadásokat mutatunk be itthon. Persze ennek is megvan a létjogosultsága, de én sokkal eredményesebbnek tartom a közös munkát és interakciót.”

A Mixdoor projektben megvalósuló együttműködés hatására ma már létezik aktív vertikális tánccal foglalkozó társulat Magyarországon

és Horvátországban is, amely a helyi előadó-művészeti szcéna integráns részévé tudott válni. A projekt nagymértékben hozzájárult a görögországi Elefsina sikeres pályázatához is, amellyel a város elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet. Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy hogyan lehet minimális pénzügyi befektetéssel gyárépületeket kulturális célokra használni úgy, hogy azok a helyi közösségeket is megszólítsák.

Tánc a falakon – fotó: Orbán Balázs

A Pro Progressione vezetője szerint a pályázóknak fontos szem előtt tartaniuk, hogy a komoly adminisztratív és pénzügyi felelősség ellenére ne csak a szerződés teljesítése és az EU-nak való megfelelés irányítsa a projektet, hanem a szakmai és művészeti együttműködés.

A Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Kollégáink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság

Promóció

X
X