Papageno Radio
Címlap Szentendre után Bécsben landolt az Eltévedt űrhajós

Szentendre után Bécsben landolt az Eltévedt űrhajós

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum hagyományává vált, hogy azok a köztéri művek, amelyek az évente megrendezett Art Capital képzőművészeti fesztiválon láthatók először, később fontos európai kulturális központokban is bemutatkoznak. Ennek keretében november 20-ig látható a bécsi Sigmund Freud parkban Szabó Ottó Eltévedt űrhajós című, három méter magas köztéri szobra. 

Tavaly nyáron a Velencei Biennáléhoz kapcsolódó programként Vincze Ottó vízi installációjával, a River-poollal találkozhattak a biennálé látogatói a Giudecca sziget mellett, idén pedig Szabó Ottó (Robotto) szobra kerül Bécs egyik frekventált helyszínére, a botanikus kert és az Universitat Wien között lévő Sigmund Freud parkba. A több mint három méter magas, térképét zavartan vizsgáló króm turista a nevezetes bécsi Fogadalmi templom előtt szélesen elnyúló téren helyezi kontrasztba a múltat és a jövőt.

Szabó Ottó: Eltévedt űrhajós – 2017-ben, Szentendrén (forrás: facebook.com/ferenczymuzeumicentrum)

A művész eltévedt űrhajósát saját élettapasztalata ihlette. A szobor az otthonkeresés szimbóluma is, ahogy diplomája után Londonban maga a művész, az űrhajós is a helyét keresi a világban, miközben azon morfondírozik, vajon hol van az otthon és egyáltalán mi számít annak.

Szabó Ottó 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. 2008-tól Budapesten és számos magyar városban nyílt kiállítása, Eltévedt űrhajósa pedig a 2017-es Art Capital – Public Art eseményének volt része Szentendrén. 2012-ben Kogart-díjat nyert, 2015-ben pedig megkapta a Semmelweis Art Award díjat a Nemmivoltunk csoport tagjaként. Hatalmas méretű szerkezetei, robotszobrai és installációi különféle háttértörténettel egészülnek ki.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X