Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok art quarter budapest Mit tanulhat egy művész a természettől?

Mit tanulhat egy művész a természettől?

Létezik egy megközelítés, amely természeti jelenségek megfigyeléséből merít ötleteket az innovációhoz. Ez a biomimetika. A természet inspirálta dizájn témakörében háromnapos workshopot rendeztek az Art Quarter Budapestben.

- hirdetés -

Egyre többet hallunk arról, hogy milyen veszélyek fenyegetik bolygónkat az ember által előidézett klímaváltozás miatt. A saját bőrünkön is tapasztalhatjuk az időjárás szeszélyességét és egyre fogy az idő, hogy cselekedjünk. Mindeközben a technológia is hihetetlen mértékben fejlődik.

Mit tanulhatnak az építészek, dizájnerek, biológusok, mérnökök és művészek a természettől? A biomimetika (angolul biomimicry) képviselői szerint rengeteget, hiszen olyan ötleteket lehet meríteni az állat- és növényvilágból, amelyeket a természet már évmilliók óta „tesztel”.

- hirdetés -

Ahogy a természetben, úgy a mi világunkban is minden elem kapcsolatban áll a többivel: nem egymástól függetlenül, hanem együtt léteznek. Vegyünk egy egyszerű példát: képzeljünk el egy fát, ami a szélben meghajol ugyan, de nem törik ketté, nem áll ellen a nyomásnak, hanem belesimul, így életben tud maradni.

Már számos épület született a világszerte egy-egy biológiai struktúra alapján, mint például Taipei egyik felhőkarcolója, ami egy bambuszbot alakját vette mintául. De műtárgyakat és dizájntermékeket is köszönhetünk a biomimetikának.

A Biomimicry and Connectivity című workshopon nemzetközi szakértők csapata járta körül a témát, Karina Vissonova dizájnkutató vezetésével. A biomimetika természeténél fogva egy multidiszciplináris megközelítés, a fenntartható fejlődés előmozdítására törekszik, és a kritikus gondolkodást propagálja. Az előadások témájukban kitértek az ökológia és a művészet viszonyára, a bioetika problematikájára, a humanisztikus építészet lehetőségeire, valamint a természet és a filozófia kapcsolódási pontjaira.

A Biomimicry and Connectivity című workshop résztvevői – fotó: art quarter budapest

A tanácskozás során felmerülő ötletek egy kreatív írás szemináriumon nyertek végső formát, illetve egy online magazinban is meg fognak jelenni, hogy a szélesebb közönség is közelebbről megismerkedhessen a témával. Egy élő organizmusra hasonlító gondolattérkép is készült, összefoglalva a három nap ötleteit, felvetéseit, és új kapcsolatokat is felfedezve köztük.

A workshop egy posztgraduális képzés előfutára, amit az Institute of Advanced Design Studies indít majd az Art Quater Budapestben, 2020-ban.

A hiánypótló egyéves kurzus célja, hogy a radikális fenntarthatóság iránt elkötelezett, multidsziciplinárisan gondolkodó dizájnerek, innovátorok új nemzedékét indítsa útra.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.