Papageno Radio
Blogok Könyvsarok Ezek az idei Margó Irodalmi Fesztivál legizgalmasabb eseményei

Ezek az idei Margó Irodalmi Fesztivál legizgalmasabb eseményei

Négy napon át, öt színpadon negyven kiadó legfrissebb könyveit mutatják be a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 18–21. között a Várkert Bazárban. Számos hazai szerző jelentkezik legújabb kötetével, de hat külföldi író is érkezik a könyvősz legfontosabb eseményére. A Margó legjobbnak ígérkező programjai közül válogattunk egy csokorra valót.

Harmadik alkalommal rendezik meg a karácsonyi könyves időszakot felvezető őszi könyvvásárt, a Margó Fesztivált. A csütörtöktől vasárnapig tartó irodalmi kavalkádban mutatja be új könyvét többek között Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Lackfi János, Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szentesi Éva, Tóth Krisztina és Varró Dániel, de fellép 2018 Aegon Művészeti Díjasa, Nádas Péter is.

Lackfi János: „A rímeket soha nem lehet megunni”

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként, a Bookline, az Aegon és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Programjának támogatásával megvalósuló rendezvény négy helyszínén egymást érik az irodalmi programok, színházzal, zenével kiegészülve. A fesztiválon levetítik Breier Ádám a tavalyi Aegon Művészeti díjas Krasznahorkai Lászlóról készült dokumentumfilmjét, de látható lesz a Nádas Péterrel a Világló részletekről készült riportfilm is.

Nézzünk néhányat a színes és izgalmas programok közül.

Október 18-án délután negyedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, amelyet a korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert és Szöllősi Mátyás kaptak meg. Idén ötvennél is több nevezés érkezett a pénzdíjjal, kereskedelmi és médiatámogatással, valamint próbafordítással járó díjra, az idei győztes közülük kerül majd ki.

Ugyancsak csütörtökön, 18:30-tól a Szabó Balázs Bandájának frontembere beszél majd a pályáját alakító alkotókról. Este pedig a zenekar Hasonlatok című új lemezét hallgathatja meg a közönség a Várkert Bazár Nagyszínpadán.

Október 19-én három korosztályhoz tartozó három nőíróval indul a délután. Bohuniczky Szefi a Nyugat munkatársa volt, könyve 1962-ben jelent meg először. Mohás Lívia a rejtőzködő Szabó Magdáról írt arcképvázlatot, Dallos Szilvia pedig a magyar szinkronizálás történetét írta meg. Dallos Szilvia, Németh Magda és Sebestyén Ilona beszélgetését 17 órától lehet meghallgatni.


Egy órával később pedig Nádas Péter érkezik a Nagyszínpadra, aki ezúttal nagynénje, Aranyossi Magda rendszertelen önéletrajzához készített széljegyzeteket. Tóth-Czifra Júliával, és azzal a Bazsányi Sándorral beszélget, aki monumentális új opuszában Nádas irodalmi portréját rajzolja fel.

Alig fél órával később az egyik legnépszerűbb norvég szerző érkezik a Világirodalmi színpadra. Roy Jacobsent Karafiáth Orsolya kérdezi számos nyelvre lefordított trilógiájának nyitó darabjáról, A láthatatlanokról, amely a múlt század első felében egy apró, északi sziget mikroközösségén keresztül mutatja be a válságok sújtotta, modernizálódó Norvégiát.

Gárdos Péter új regényében, a Hét mocskos napban három család és egy viharos évszázad története tárul elénk. A friss könyvről Juhász Anna beszélget a szerzővel, pénteken 20 órától. Közreműködik Gryllus Dorka és Kovács Lehel.

Október 10-én, szombaton a családosoknak érdemes már délelőtt a Várkert Bazárba érniük. Mesevetítés, felolvasások, bábkészítő és különféle kézműves foglalkozások várják őket. A Szívünk rajta gyereksarokban pedig a főváros legérdekesebb helyszíneit és lakóit fedezhetik fel 11 órától.

Nádas Péter a Margó Irodalmi Fesztiválon, fotó: Margó Fesztivál

13:30-tól, A háborúk hídjai Temesvártól Újvidékig című program keretében Király Farkas és Kontra Ferenc köteteit lehet majd megismerni. Király első, Sortűz című kisregényében az 1989. decemberi romániai forradalmat dolgozza fel egy sorkatona szemszögéből. Kontra Ferenc könyvének pedig kamaszok a főhősei, akik egy sugárfertőzött gyerekek számára létrehozott kórházban nőttek fel.

Nagy a bánat Sütiországban, mióta Vérpuding elrabolta a királylányt. Hiába jönnek a lovagok: a bősz Barátfüle, a marcona Vadalmatorta és a többiek, egyikük sem tudja kiszabadítani a szépséges Csokisminyont. A Móra Könyvkiadó 14 órakor kezdődő programján Keresztesi József Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című kötetéről a szerzővel, és Horváth Ildivel, a könyv illusztrátorával beszélget Szlukovényi Katalin.

Izgalmas kísérleti prózával jelentkezik Neszlár Sándor. Minden általa lefutott kilométerhez egy mondatot írt. Ezekből a mondatokból áll össze az Egy ács nevelt fiának lenni című regénye, amelyet a futó hol koncentrált, hol szabadon áramló gondolatai és képzettársításai töltenek meg élettel. Neszlár Sándorral szombaton, 15:30-tól Szilágyi Zsófia beszélget. (A cikk szerzője is fut, és hát ír is. Emiatt elfogultan várja ezt a megjelenést – a szerk.)

Vásáry Tamás A zenén túl – Zenés beszélgetések a Zeneakadémián című kötete a kortárs zenei élet világszerte elismert zongoraművészének és karmesterének 1996–1997-ben és 2013–2015-ben tartott előadás-sorozatának az anyagát tartalmazza. Szombaton 16:30-tól Sebestyén Ilona faggatja a szerzőt zenéről, és mindarról, ami azon túl van.

A szombat este aztán igazán sűrű lesz. A Margóra látogatók úgy érezhetik magukat nagyjából, mint egy zenei fesztiválon, ahol aktuális és izmos a lineup. 18:30-kor kezdődik Cserna-Szabó András új kötetének bemutatója, vele egy időben pedig Maxim Leo Volt egyszer egy NDK című könyvéről beszélgetnek a szerzővel a Világirodalmi színpadon. Alighanem javában tart még mindkét disputa, amikor 19 órától elkezdődik Dragomán György Rendszerújra című kötetének bemutatója is.

Bővült a Vásáry Tamás zenés beszélgetéseit tartalmazó kötet

Október 21-én délelőtt ugyancsak lesznek kézműves foglalkozások, emellett meseterápiás workshop, „papírszínház” és csodaceruza-szerkesztés is várja a legkisebbeket.

Jávor Pál nyolcvan film főhőse, Trianon áldozata, a torz vágyakban élő magyar virtus megtestesítője, női szívek elrablója, példás férj, nemzeti hős, aki helytállásával a vészkorszakban kiemelkedett az átlagos magyar sorstörténetből. Vajda Pierre Ripityom – Jávor Pál, aki kétszer halt meg címmel írt róla könyvet. Vasárnap 14 órától Geszti Péter feltehetően a legendássá lett bajuszról is kérdezi majd a szerzőt.

15:30-tól Varró Dánielé a Nagyszínpad. Régóta várunk tőle a Túl a Maszat-hegyenhez hasonló, izgalmas mesevilágot. Most végre megérkeztek a trollok, mocsári goblinok, orkok, leprikónok, hableányok és hablegények. Varró Dániellel és A szomjas troll című könyvének illusztrátorával, Maros Krisztinával Berg Judit beszélget.

Varró Dániel: „Izgatottan várom, hogyan dolgozták fel a verseimet”

Vannak találkozások, amelyek felkavarnak és teljesen megváltoztatnak: a hit, az irodalom és a rock and roll ilyen. De vajon mi történik, ha ez a három találkozik? A választ egy jezsuita, egy író és egy rádiós műsorvezető fogja megadni. A Szív jezsuita magazin szervezésében, vasárnap 18 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetés résztvevői Horváth Árpád, Szabó Borbála és Horváth Gergely, a moderátor Hekler Melinda.

Szűcs Krisztián zenész és Szálinger Balázs költő közös műsorsorozata, a Szűcsinger egyszerre popzenei koncert és irodalmi est, kabaré és paródia. Első kiadványuk az Ennyit tudtunk segíteni. A koncerten Szálinger új, 361° című kötetéből is hangoznak el versek. Rock and roll és költészet, 18:30-tól, a Nagyszínpadon.

És akkor legyen a vége is egy irodalmi koncert. Kollár-Klemencz László újabb természetírásokban mutatja meg, hogyan találkozik az ember a természettel, hogyan működik az ember a természetben. Balladisztikus históriák, önéletrajzi elbeszélések, költői pillanatképek, abszurd rövidtörténetek. A műanyag kertiszékek élete című műsorában Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs is közreműködik.

Van olyan, akit nem sikerült meggyőznünk?

A Margó Fesztivál részletes programja itt olvasható.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!