Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Baltikum 100. évfordulóját ünnepli a Lett Nemzeti Opera társulata – Élő közvetítés

100. évfordulóját ünnepli a Lett Nemzeti Opera társulata – Élő közvetítés

Nagyszabású gálakoncertet rendeznek Lettország függetlenségének 100. évfordulója, valamint a rigai operaház társulatának centenáriuma alkalmából november 30-án. A hangverseny élő közvetítése egészen május végéig elérhető ide kattintva.

- hirdetés -

Az ünnepi operagálán olasz, német és francia alkotók legnépszerűbb áriái csendülnek fel, de hallható majd az elmúlt száz év lett zenéje, köztük Jānis Mediņš alkotásai is. Az est fényét a társulat tagjai mellett többek között olyan nemzetközi művészek emelik, mint a budapesti Wagner-napok közönségének egyik kedvence, Stephen Gould.

- hirdetés -

A Lett Nemzeti Opera társulata hivatalosan a függetlenség kikiáltása után, 1918. november 18-án alakult meg, hozzájuk csatakozott 1920-ban Lettország első hivatásos balett-társulata. A Lett Nemzeti Opera épületének története egészen 1782-re nyúlik vissza. A mai Richard Wagner utcában egy kőszínház állt egészen 1863-ig. Az eredeti színház épülete 1829 márciusában végletesen megrongálódott, amikor is a színház portásának esküvőjét és François-Adrien Boieldieu A fehér hölgy című előadását tartották ugyanabban az időben. Az épület emeleti tánctermének gerendái az összegyűlt embertömeg alatt elkezdtek megreccseni, komoly károkat okozva ezzel az épületben.

Hogy a lett művészetben mire érdemes odafigyelni, arról itt írtunk: 

Európa pereméről észrevétlenül kerültek a kultúra élvonalába

Az eset után a rigai vezetés egy új épület megépítését szorgalmazta, amihez azonban a város addigi keretein túlmutató grandiózus terveket készítettek. A színház megépítéséhez végül 1857-ben, egy lebontott történelmi erőd helyén találtak új helyszínt II. Sándor cár áldásával. Az erőd romjainak egyes darabjai még ma is láthatóak az operaház közelében.

A mai opera épületének alapvető kialakítását Ludwig Bohnstedt építésznek köszönhetjük. Az alapkövet 1860-ban tették le, a ház pedig három évvel később nyithatta meg kapuit. Az új épület sem volt szerencsésebb elődjénél, hiszen 1882-ben szinte teljesen leégett. A helyreállítási munkálatokat Riga akkori főépítésze, Reinholds Schmaeling irányította, szigorúan követve az eredeti terveket. A dalszínház 1887-től ismét régi pompájában ragyogott. A ház a későbbiekben csak néhány apró felújítási munkálaton esett át, a mai igényeknek megfelelő korszerűsítést csak az 1990-es években végezték el. Az építkezések következő jelentős fázisa az ezredforduló utánra esett, amely során a kortárs építészetet irányelvei mentén új épületrészt csatoltak a Bohnstedt-épülethez, ami nemcsak kiszolgáló helyiségeket, de egy új előadótermet is magába foglal.

(Via LatvianOpera)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X