Papageno Radio
Címlap 7 dolog, amit érdemes tudni mielőtt Linzbe utaznánk

7 dolog, amit érdemes tudni mielőtt Linzbe utaznánk

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Linzi utunk végéhez érkeztünk. Meséltünk néhány klasszikus és megannyi rendhagyó látnivalóról, azonban a város még jó pár meglepetést is rejteget. Bár ezeket csak akkor ismerhetjük meg igazán, ha eltöltünk közöttük pár napot, kezdetnek álljon itt hét „fun fact”, amelyekkel búcsút veszünk Ausztriától.

Linzertorte – fotó: Konditorei Jindrak

  1. Az igazi Linzertorte

A Linzertorte a város ikonikus süteménye, melynek eredeti változatát az 1929-ben alapított Konditorei Jindrak-ban kóstolhatjuk meg. A cukrászda minden évben új díszdobozt készít a desszerthez – az ideit a Skero művésznevű helyi rapper tervezte.

Méhek a tetőn – fotó: Ars Electronica

  1. Méhek a tetőn – Stadthonig

A városban sétálva észrevehetjük, hogy sehol nincs rövidre vágva a fű, Linz közterein ugyanis rendelet tiltja a fűnyírást. Ezzel védik a méheket, akik a fontosabb épületek tetején elhelyezett kaptárakban élnek, és a „városi méz” termeléséért felelnek.

A napsütötte óváros – fotó: Linzlife.at

  1. Falu a városban

A főteret és a kastélyt összekötő macskaköves utca, a Hofgasse egy külön kis falut alkot az óvárosban. Ma már nehéz elhinni, hogy korábban ez volt Linz egyik legrosszabb környéke, hiszen hála a közösség összefogásának, mostanra valódi turistaövezetté vált. A helyi vállalkozók azóta is szoros kapcsolatban állnak egymással, hogy megőrizzék a Hofgasse rusztikus báját: a hangulatos teraszok bárkit elcsábítanak egy napsütötte kávézásra.

Transzcendens lift – fotó: Zumtobel / Faruk Pinjo

  1. Lift a mennybe

A linzi művészeti egyetem tetején egy szokatlan üvegoszlop magasodik, amelyet Transzendenzaufzug, azaz Transzcendens lift névvel illetnek. Az eszközt ugyan csak idegenvezetővel használhatjuk, de ha lehetőségünk nyílik rá, mindenképp éljünk vele, hiszen elképesztő panoráma tárul elénk odafentről.

Altes Rathaus – fotó: Linzi Turisztikai Hivatal

  1. Térkép a talpunk alatt

A Linz főterén álló Altes Rathaus, vagyis a régi városháza szokatlan látnivalót rejt. Egyik termének padlóját a város légifotójával borították be, úgyhogy valódi óriásoknak érezhetjük magunkat, ha végigsétálunk a Duna mentén.

Főtér – fotó: Linzi Turisztikai Hivatal

  1. A tiltott erkély

1938 tavaszán Adolf Hitler kilépett egy erkélyre Linz főterén, hogy elmondja beszédét az morajló tömegnek. 1962-ben már valaki mást ünnepeltek ugyanezen az erkélyen: az űrből visszatért Jurij Gagarint. A különleges helyszínen azóta sem engedélyeztek újabb beszédet; az orosz űrhajós illusztris személyével zárták a sort. (Az erkély a főtéri Tourinform iroda mellett található.)

Chemiepark – fotó: Google Maps

  1. Naprendszer a vegyi üzem körül

Linz olyan, mint egy hatalmas múzeum, ahol minduntalan különös kiállítási tárgyakba botlunk. A Chemieparkban álló sárga gömböt a Pöstlingberg kilátójából pillantottuk meg, és gyanítottuk, hogy – ahogy azt már megszokhattuk utunk során – nem lehet puszta véletlen. Kiderült, hogy egy sárgára mázolt gáztartályt látunk, amely valaha egy méretarányos naprendszer középpontjául szolgált. Sajnos a művészeti projektről, illetve a többi bolygó állapotáról nem sok információt lehet fellelni, de legalább megtudtuk, hogy a Föld is Linz körül kering.

Promóció

X
X