Papageno Radio
Címlap A mindenevő bariton, akire érdemes odafigyelni: Josep-Ramon Olivé

A mindenevő bariton, akire érdemes odafigyelni: Josep-Ramon Olivé

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nem mondhatjuk, hogy a Barcelonában, 1988-ban született Josep-Ramon Olivé ne tett volna meg minden tőle telhetőt, hogy kihozza a maximumot magából és a zenéből. Az éneklést megelőzően ugyanis kórusvezetést is tanult, sőt zongorán és csellón is játszott. Sokoldalúsága az általa énekelt művekben is megmutatkozik – ebből kaphatunk ízelítőt november 24-én a Müpában.

Hogyan legyél bariton? Josep-Ramon Olivé indulása és eddigi pályája tökéletes lenne egy ilyen útmutató illusztrálására, hiszen úgy tűnik, mindent úgy csinált, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Az ESMuC (Escola Superior De Música De Catalunya) után a londoni Guildhall School of Music and Drama hallgatójaként ének- és operaszakon egyaránt mesterfokozatot szerzett Rudolf Piernay irányítása alatt, aki egyébként olyan baritonokat indított el, mint Bryn Terfel, Hanno Müller-Brachmann vagy Michael Volle.

A katalán bariton számos elismert énekes mesterkurzusán vett részt Graham Johnsontól kezdve Eric Halfvarsonon, Carlos Menán és Luigi Alván át Teresa Berganzáig. Tehetségét pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy olyan együttesekkel lép fel rendszeresen, mint a Le Concerts des Nations, a Les Arts Florissants vagy az Hespérion XXI, olyan karmesterek vezényletével, mint Jordi Savall, William Christie, Kazushi Ono vagy Sigiswald Kuijken. Rendkívüli tehetségét több díjjal is elismerték, 2013-ban például második lett a Symphoniesd’Autômne Nemzetközi Énekversenyen, 2015-ben pedig az első díjat és a közönségdíjat is elhozta a 2015-ös Händel Énekversenyről.

Sanghajtól Avignonig rengeteg színpadon engedett már bepillantást sokszínű repertoárjába.Vannak specialisták és vannak mindenevők – az általa eddig megszólaltatott szerepeken végigpillantva Josep-Ramon Olivé egyértelműen az utóbbi csoportba tartozik, hiszen Mozarttól Brittenig, Monteverditől Johann Straussig, Pergolesitől Martinůig és Purcelltől Richard Straussig szinte mindent énekel.

November 24-én Schubert, Strauss, illetve Korngold dalait hozza el a Müpába, sőt, a Rising Stars-sorozatnak köszönhetően egy nagyon friss kortárs mű is elhangzik, méghozzá az 1984-ben Olivéhez hasonlóan Barcelonában született Raquel García-Tomás darabja. A zeneszerző specialitása az összművészeti alkotások létrehozása, és ő is Londonban készül befejezni tanulmányait, akárcsak a bariton.

Promóció

X
X