Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A senlisi „Cziffra-kápolnában" ad koncertet Balázs János

A senlisi „Cziffra-kápolnában” ad koncertet Balázs János

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Liszt és Prima díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

A brüsszeli Bozar a kolumbiai Teatro Colón a montreáli Chapelle historique du Bon-Pasteur csak néhány eddigi állomása Balázs János 30. születésnapi koncertkörútjának. November 16-17-én a Liszt és Prima díjas zongoraművész, Érdemes művész a senlis-i Saint-Frambourg kápolnában megrendezésre kerülő „SenLiszt” fesztiválon ad szóló és zenekari koncertet a Fondation Cziffra meghívására, valamint zsűrizik az alapítvány által megrendezett zenei versenyen.

A zsűritagok közé hagyományosan olyan művészek kapnak meghívást, akik Cziffra tanítványai voltak, Balázs János a kivétel

- hirdetés -

– mondta el a Cziffra György Fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján Isabelle Oehmichen, a senlisi Cziffra Alapítvány elnöke 2018 szeptemberében. Az alapítvány célja, hogy támogassa, ösztönözze a fiatal szólistákat kiemelt figyelmet fordítva a karizmatikus személyiségekre. Az alapítvány működése alatt eddig mintegy 250 művész részesült támogatásban.

A 2019-es Cziffra Fesztiválról különszámunkban talál részletes információt:

Cziffra Fesztivál 2019 – különszám

A Cziffra Fondationt 45 évvel ezelőtt alapította Cziffra György a Saint-Frambourg kápolnában Liszt Ferenc Auditorium néven, majd építtette magánvagyona felhasználásával jelenlegi formájára, ahol koncert- és kiállítóterem is helyet kapott. A korai gótikus kápolna a francia történelem fontos helyszíne, a francia királyságot megszilárdító Capet Hugó felesége Adelhaid alapította itt az első kegyhelyet.

Ön hallotta már a Hungaroton legújabb lemezeit?

Cziffra György felvételeiből készített válogatásalbumot a Hungaroton

A súlyosan leromlott – és az 1970-es évekre garázsként használt – műemléket Cziffra György alapítványa 1977-ben nyitotta meg a felújítások után koncertteremként, ekkor készült el a zongoraművész barátjának, Joan Mirónak nyolc üvegablaka is. Cziffra György halála után felesége Soleika folytatta tovább a szervezet működtetését, ma Isabelle Oehmichen zongoraművésznő, Cziffra György egykori tanítványa az alapítvány művészeti vezetője.

..Pár évvel ezelőtt amikor rákerestem Cziffra nevére az interneten, rátaláltam egy videóra, amin Balázs János játszott. Rendkívüli zongoraművésznek tartom őt, és ahogy később megismertem, olyan rendkívüli személyiség is, mint Cziffra György volt. Nagyon nagyra becsülnöm János fesztiválját és azt a missziót, amit folytat… – Isabelle Oehmichen

Balázs János a kápolnában egy Chopin-zongoraversenyt ad elő, a másik estén pedig Liszt és Cziffra átiratokból ad szólóestet. A zongoraművész nemrég tért haza kanadai turnéjáról, senlisi fellépései után Baján, Vietnámban, Kínában és Németországban folytatódik a koncertkörút.

Isabelle Oehmichen zongoraművésznő Bogányi Gergely és a Kállai Vonósnégyes mellett a 2019-es Cziffra Fesztivál nyitókoncertjének egyik szólista vendégművésze lesz 2019. február 18-án a MoMKultban.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X