Papageno Radio
Blogok art quarter budapest A női tekintet határai - Bemutatkozik az art quarter budapest rezidencia programja

A női tekintet határai – Bemutatkozik az art quarter budapest rezidencia programja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Amellett, hogy az art quarter budapest műtermeiben a magyar kortárs képzőművészet meghatározó szereplői alkotnak, külföldi művészek is folyamatosan dolgoznak az épületben. Az aqb ugyanis 2012 óta nemzetközi rezidencia programot működtet. Megfordult itt már olasz színművész, ausztrál multimédia művész, de amerikai képzőművész is.

Az art quarter budapest nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi jelenlétre, melynek része egy aktívan működő rezidencia program is. Az épületben 10 szoba és 5 műterem várja a művészeket, a világ minden pontjáról. Az ide érkezőknek nemcsak szállást, műtermet és teljes infrastruktúrát biztosítunk, hanem arra is lehetőséget adunk, hogy kapcsolatot teremthessenek a kortárs magyar művészeti szcénával. Nemrégiben aqb AIR címmel sorozat is indult, amelynek keretében a rezidens művészeink az itt tartózkodásuk végén egy projektprezentáció vagy pop-up kiállítás keretében megmutatják, mit csináltak az itt eltöltött hónapok alatt. Emellett több rezidens művész más budapesti helyszínen is bemutatkozott már.

Mirel Touron alkotása – fotó: art quarter budapest

A török származású Mirel Torun például 2017 áprilisában az art quarter budapest mobilitási programjának művészeként dolgozott Budapesten. Egy évvel később visszatért Izmirből, hogy a FERI Galériában mutassa be a rezidencia program alatt, és azt követően készült, női testet értelmező munkáit.

A képei elkészítését hosszú beszélgetések előzték meg, a végeredmény azonban nem egy adott személy portréja lett, hanem a női test konvencionális ábrázolásán túllépő sorozat, amely a női tekintet szerepét, határait fejtegeti. Ez a széria egy folyamatos kísérlet is volt arra is, hogyan tud a női tekintet megszabadulni a férfi tekintet átörökített felfogásmódjától a fotográfiai hagyományban.

„A kiállított képek Budapesten, Hämeenkyröben és Lipcsében eltöltött művészeti rezidencia programok kutatási eredményei, ahol az eltelt egy év alatt a tér a test és a tárgy hármasa közti kapcsolatra, akadályokra és kötelékre helyeződik a fókusz. A világ minden pontján más és más táptalajt találunk. (…)

A testek, a tér és a tárgyak közti kapcsolat folyamatosan változik, az általam rendezett képeket a fény alakítja – mesélte az alkotó.

Sarah Fonzi idén nyáron Amerikából érkezett hat hétre Budafokra. Ő a Horizont Galériában állított ki szeptemberben, gipszöntvényekbe rejtett alkotásai szintén a női testtel foglalkoztak. A művész arra ösztönzi a befogadókat, hogy ismerkedjenek meg mélyebben munkáinak háromdimenziós alkotóelemeivel, s így értsék meg jobban narratívájukat.

Sarah Fonzi Elevator C című munkája – fotó: art quarter budapest

Sarah-Dona Manev és Kay Kloosterboer itt létük alatt egy installációt készítettek Still Motion címmel, amivel az emlékezés erőteljes képei és az emlékek természete közötti kapcsolatot vizsgálták.

Persze nem csak képzőművészek érkeznek az aqb-be. Jakub Benda multimédia művész – aki az Aurórában, az UH Demo rendezvényén is fellépett – Magyarországon is bemutatott hangprojektje például a középkortól a jelenig a piactereken tapasztalható társadalmi interakciók hasonlóságaira reflektált.

Ide kapcsolódik:
Mit tanulhat egy művész a természettől?

A bulgáriai születésű Petko Ognyanov pedig antropológiai kutatást folyatatott Budapesten, amelynek keretében magyar gondolkodókkal találkozott. Tapasztalatait Before and Now címmel egy videóprojektben összegezte.

Mára tehát az aqb-ben a legkülönfélébb művészeti ágak képviselői találtak otthonra, zenétől az iparművészeten és táncművészeten át a képzőművészetig, így egy dinamikus, élő és kreatív közösség lakja be a házat, ahol a magyar és a külföldi művészek egymás munkájába betekintve, lehetőségeiket kitágítva tudnak alkotni.

Az art quarter budapest rezidencia programjában részt vevő művészek listája ide kattintva érhető el.

Promóció

Stream és színház

X
X