Papageno Radio
Címlap Két új társulati tagot köszönt a Katona csapata

Két új társulati tagot köszönt a Katona csapata

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bár csak a 2018/2019-es évadtól hivatalos társulati tag Bányai Kelemen Barna és Vizi Dávid, de mindkét művészt megismerhette már a Katona József Színház közönsége.

Bányai Kelemen Barnával a Széljegyben, még m. v.-ként találkozhatott először a Katona közönsége. Az Ingatlanos szerepében

sokadszor s profi mód formál meg hajlékony jellemű, kiszámíthatatlanul sokarcú, összetett férfialakokat

– írta róla a kritika, és valóban, aki látta őt a magyar és román színházi díjakkal is elismert vásárhelyi Bányavakság Florin rendőreként vagy a szombathelyi Makrancos Kata Petruchiójaként, nem lepődött meg a rafináltan megírt, egyszerre vonzó és taszító, lehengerlő és veszélyes karakter komplex személyiségének mesteri megmutatásán.

Ez ugyanis az ő egyik specialitása.

A másik a részegség elképzelhetetlenül széles skálájának egyszerre hihetetlen, ám tökéletesen hiteles színrevitele. A már említett szerepeket ismét citálhatjuk, és hozzátehetjük Vojnyicevet a Platonovból, mert Csehov is itatja szereplőit. A darabbal a színész ismét találkozik, de a rendező, Székely Kriszta Trileckijt látta meg benne. Komédiás hajlamait Az ügyben mutathatja meg, a súlyos drámák elbírását pedig egy García Lorca-darabban.

A színművésszel korábban Arany János költészetéről beszélgettünk:

Bányai Kelemen Barna, a tapasztalatlan versmondó

Vizi Dávid szintén kaméleon természetű a színpadon. Ne tévesszen meg senkit a jelző: ez egyértelműen pozitív tulajdonság. Remekül alkalmazkodva beleolvad a környezetébe, azaz magas színvonalú alakításra képes. Tökéletesen elsajátította a Katona-nyelvet, ami nem véletlen, hiszen osztályfőnökei Fullajtár Andrea és Zsámbéki Gábor voltak, akik fokozatosan terhelve, remek pedagógiai érzékkel osztottak rá feladatokat:

Minden jó, ha vége jó, Hóhérok, Borisz Godunov, Berlin, Alexanderplatz, az elmúlt évadban pedig jött a Holt lelkek Csicsikovja,

ez a látszólag figyelemre sem méltó fiatalember, akiben egy minden hájjal megkent, nagystílű szélhámos lakozik. És a kihívás sikerrel teljesítődött. A teljes jogú tagság első évadában három új szerep várja: a Rozsdatemető ifjabb Hábetler Jánosa, Sólyom zászlós a Tar Sándor-novellából készülő Szürke galambban, illetve a Leláncolt Prométheusz istenei, Héphaisztosz, Ókeanosz és Hermész, azaz szükség lesz a már említett átváltozóképességre.

A színház levette műsoráról a Portugált. Cikkünkben a legjobb pillanatokat idézzük:

20 év után ikonikus előadás búcsúzik a Katonában

A Legyen Ön is milliomos!-ban minimum negyvenmillió forintos kérdés lenne az, hogy mi a metszéspontja a Marosvásárhelyről Szombathelyen és független budapesti projekteken keresztül a Petőfi Sándor utcába érkező tapasztalt színész és a zenés színházi irányból a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai osztályában frissen végzett, szintén a Katonában landoló fiatal színész pályájának.

Hagyunk némi gondolkodási időt.

(Mert van, ez nem beugratás, ne tessék feladni!) Bizony, A sütemények királynője, egy egyetemi vizsgaelőadás, amelyben mindketten játszottak. De a továbbiakban sem kerülik el egymást: ha jelenlegi repertoárjukat végignézzük, megállapíthatjuk, idei első közös színpadra lépésük az évad első Hóhérok-előadásán történt meg.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X