Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Baltikum Budapestre látogat az észt zenei élet krémje

Budapestre látogat az észt zenei élet krémje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A november 23-tól december 3-ig tartó Észt Zenei Héttel zárul hazánkban az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóját ünneplő jubileumi év. A nagyszabású programsorozat keretében az észt zenei élet legkiválóbb szereplői mutatkoznak be Budapesten.

Az Észt Zenei Hét programja az ismert előadók mellett lehetőséget kínál új kedvencek felfedezésére is. Arvo Pärt kétségkívül azok közé a zeneszerzők közé tartozik, akiknek a neve hazánkban is sokakat becsalogat a koncerttermekbe.

November 23-án a Zeneakadémia igazi álomkoncertnek ad helyet,

- hirdetés -

amelyen Arvo Pärt zenéjének legautentikusabb tolmácsolói, a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kamarakórusa ad elő a Mester pályájának egy-egy mérföldkövét jelentő művek közül többet is. Vezényel Tõnu Kaljuste karmester, aki az ECM kiadó Adam’s Lament című lemezén (2012) való közreműködésért elnyerte a rangos Grammy-díjat.

Az észt zeneszerző nemrég hazánkban járt, hogy meghallgassa Fischer Iván koncertjét:

Arvo Pärtet lenyűgözte a Fesztiválzenekar koncertje – Galéria

November 28-án a MÜPA Üvegtermében a Mari Kalkun Duó koncertjével folytatódnak a zenei hét programjai.

A kannelen, a finn kantele észt rokonán játszó énekes-dalszerző Mari Kalkun a titokzatos-ősi észt természetből és a népzenéből merít ihletet.

Meleg hangú, légies, de mégis erőt sugárzó dalai mintha az észt erdő legmélyéről szólítanának meg bennünket. Néhány éve már nagy sikert aratott a Runorunnal az Észt héten, ezúttal azonban Aleksandra Kremenetski kíséri ütőhangszereken a várhatóan varázslatos hangulatú koncerten.

November 29-én a Peedu Kass Momentum tér vissza két évvel ezelőtti fellépésének színhelyére, az Opus Jazz Clubba.

A trió vezetője, az egyik legkeresettebb észt nagybőgős, Peedu Kass szerzeményei az észt jazz nyugati nagykövete, a bámulatos tehetségű és virtuóz Kristjan Randalu közreműködésével szólalnak meg.

Randalu klasszisát mutatja, hogy egyik kiemelt fellépője lesz a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is, ahol az Egy kiállítás képei című Muszorgszkij-műből készült saját átiratát adja elő Dave Liebman közreműködésével.

Az egyik legjelentősebb észt zeneszerző 2017 januárjában távozott:

A népzene mentette meg a cenzúrától – Elhunyt Veljo Tormis

A zeneszerző Veljo Tormis nevét már sokan ismerhetik azok közül, akik valaha énekeltek kórusban. A november 30-án szintén az Opusban hallható Tormis Quartet koncertje hídépítés három műfaj között: Tormis népdalfeldolgozásait jazzes köntösbe bújtatja a két karizmatikus énekesnő, Kadri Voorand és Liisi Koikson, illetve gitáros kísérőik, Jaak Sooäär és Paul Daniel.

Arvo Pärt – fotó: Birgit Püve

Veljo Tormis műveit gondolta újra a kóruséneklés műfaját megújító Csíkszerda kórus is: december 3-án a Három Hollóban részletek hangoznak el A világ teremtése című műsorukból. A zeneszerző látomásszerű teremtészenéiből összeállt különleges zenei szertartáson az énekesek a világ örök körforgását érzékeltetik majd a hallgatósággal. A koncert előtt az érdeklődők megtekinthetik Az újra meglelt dal című, Veljo Tormisról szóló 20 perces portréfilmet is. Az Észt Zenei Hét alatt a Három Hollóban látható lesz az Arvo Pärt, az ismeretlen ismerős című kiállítás.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X