Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Debreceni sikerek az Országos Schubert–Debussy Emlékversenyen

Debreceni sikerek az Országos Schubert–Debussy Emlékversenyen

A helyi hallgatók sikerét hozta az az Országos Zongora Emlékverseny, amit Franz Schubert halálának 190. és Claude Debussy halálának 100. évfordulója alkalmából hirdetett meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara.

- hirdetés -

A magyar felsőoktatásban tanuló zongoristák két kategóriában nevezhettek az Országos Schubert–Debussy Emlékversenyre. Az alapképzésben és osztatlan tanárképzésben résztvevők 25, az MsC-szakosok pedig 35 perces, a két világhírű zeneszerző műveiből összeállított programmal versenyeztek két napon át a Liszt-teremben. A debreceni Zeneművészeti Kar hallgatói mellett Győrből és Szegedről is jelentkeztek ifjú zongoristák.

„Rendkívül érzékeny Claude Debussy és Franz Schubert világa, modulációs rendben, hangszínekben rengeteget lehet tőlük tanulni”

- hirdetés -

– emelte ki Pless Attila, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánhelyettese, a Zongora Tanszék vezetője, aki hozzátette: „Természetesen minden hallgató másképp interpretálja ezeket a műveket. És ne felejtsük el, hogy a csúcsminőségű Steinway zongorán kell bizonyítaniuk, amin minden billentésgrammnak és sebességnek nagyon nagy jelentősége van a dinamika szempontjából. Rengeteg lehetőség van ebben a hangszerben. Pont azt megtalálni, hogy mit lehet még a darabból kihozni, talán ez a legnagyobb feladatuk a versenyzőknek.”

Tóth József: „A debreceni Zenede nemcsak a pályaorientációt tartja elsődlegesnek”

A növendékek teljesítményét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három professzora: Dráfi Kálmán, Nádor György és Némethy Attila zongoraművész értékelte.

A zsűri véleménye alapján végül mindkét kategóriában a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói nyerték el az első díjat, és a Rektori Különdíjat is a helyi intézmény egy ifjú zongoristája érdemelte ki.

Díjazottak

Alapképzés, osztatlan tanárképzés:

1. Horváth Gábor (DE ZK), tanára: Grünwald Béla
2. Dobos Fanni (DEZ K), tanára: Grünwald Béla; Kozma-Páll Erzsébet (Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet), tanára: Várayné Szűts Katalin

Mesterképzés

1. Aitor Cano Ramos (DE ZK), tanára: Duffek Mihály
3. Fazekas Barbara (DE ZK), tanára: Lakatos Péter
3. Dorotovics Ádám (Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet) tanára: Choi Insu, Réti Balázs

(Via Unideb.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.