Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Duffek Mihály életművét ismerte el a Debreceni Egyetem

Duffek Mihály életművét ismerte el a Debreceni Egyetem

Idén első alkalommal ítélte oda a Tankó Béla Emlékdíjat a Debreceni Egyetem Szenátusa egy művészettel, művészet oktatásával foglalkozó professzornak. A kitüntetéssel a Zeneművészeti Kar professzora, Duffek Mihály munkásságát ismerték el.

- hirdetés -

Az 1995-ben alapított Tankó Béla Emlékdíjat azon oktatóinak adományozza a Debreceni Egyetem, akik kimagasló teljesítményt értek el gyógyító, oktató vagy kutatómunkában, illetve művészeti tevékenységben. A Szenátus minden évben a Tankó család javaslatának figyelembevételével adományozza a kitüntetést. Ebben az évben a Zeneművészeti Kar Zongora Tanszék professzorát, Duffek Mihályt érte ez a megtiszteltetés.

Az utánpótlás is ígéretes Debrecenben:

Debreceni sikerek az Országos Schubert–Debussy Emlékversenyen

- hirdetés -

Duffek Mihály 1975-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán. 1979-ben művésztanári, egyetemi diplomát szerzett a Zeneakadémián. DLA doktori fokozatát 2004-ben védte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2011-ben pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Doktoriskolájában habilitált, 2011 óta egyetemi tanár. 1992 és 2017 között vezette a jelenlegi Zeneművészeti Kart, illetve jogelődjét, a Konzervatóriumnak előbb igazgatója, majd dékánja volt.

A hazai és nemzetközi hangversenyélet aktív szereplője, zongoraművészként a magyar pódiumok mellett világszerte koncertezett. Számos zongoraverseny zsűrijének volt tagja, kóruskísérőként hazai és nemzetközi versenyeken, fesztiválokon, rádiófelvételeken szerepelt énekkarokkal. A debreceni Nyári Egyetemen rendszeresen tartott idegen nyelvű, zenei tárgyú előadásokat, alapító igazgatója és tanára az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának, emellett Spanyolországban és Finnországban, Szlovákiában, Japánban és Koreában is tartott mesterkurzusokat.

A Zeneművészeti Kar dékánjaként szerepet vállalt a magyar zenei felsőoktatás, a zenetanárképzés korszerűsítésében.

Részt vesz a doktori képzésben, 2011 óta törzstagja a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskolának.

Közéleti tevékenysége is kiemelkedően sokrétű, elnöke a Debrecen Kultúrájáért Alapítványnak, és számos hazai, városi és egyetemi bizottságban, kuratóriumban számítanak szakértelmére. Díjai és elismerései közül kiemelendő Debrecen Város Csokonai díja és Díszpolgár címe, valamint a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozata kitüntetés.

(Via Unideb.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.