Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Rost 30 A Pető Intézet javára rendez jótékonysági hangversenyt Rost Andrea

A Pető Intézet javára rendez jótékonysági hangversenyt Rost Andrea

Rost Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Jószolgálati Nagykövete jótékonysági hangversenyt rendez december 19-én a Vigadóban. Az esttel, melyen Mozart-művek és karácsonyi dallamok szólalnak meg, az intézet művészeti tehetséggondozási programját kívánják támogatni. A koncerten Rost Andrea mellett fellép Baráti Kristóf hegedűművész, Sándor Csaba operaénekes, Simic Aleksander, a Virtuózok 2017-es döntőse, a Magyar Rádió Gyermekkórusa és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Kovács János.

- hirdetés -

A Tehetség Évének záróeseményeként a Rost Andrea Művészeti Alapítvány nagyszabású jótékonysági hangversenyt rendez december 19-én a Vigadóban. Ezzel a rendezvénnyel az alapítvány elkezdi megvalósítani alapító okiratában megfogalmazott céljait: támogatni olyan művészi tevékenységeket, amelyek révén gazdagodhat a magyar művészeti-kulturális élet, amelyekkel gyermekek testi-szellemi-zenei fejlődését segítheti elő. Az eseménnyel a Pető Intézet művészeti tehetséggondozási programjainak megvalósulását kívánják elősegíteni.

Rost Andrea: “Semmit nem éneklek véletlenül”

- hirdetés -

„Izgatottan és boldogan várom alapítványom első nagy rendezvényét, amellyel – reményeim szerint – egy hosszú távú terv megvalósításához kezdhetek hozzá.

Amióta zenével foglalkozom, időről időre felmerül bennem az a vágy, hogy olyan embereket, első sorban gyerekeket segítsek eljutni a zenehallgatás vagy akár a »zenecsinálás« semmi máshoz nem hasonlítható, örömteli tevékenységéhez, akik segítség nélkül talán soha nem részesülnének ilyen élményben.

E diákok, gyógykezeltek között számos olyan gyermek van, akinek megvan az adottsága és a kedve is ahhoz, hogy zenét tanuljon, viszont testi problémái ezt nagyon megnehezítik. Ha azt látom, hogy segítségemmel ők is részesülhetnek az általam nap mint nap átélt élmények legalább egy részében, maradéktalanul boldog leszek” – emelte ki Rost Andrea.

75 éve alakult meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

A koncerten Rost Andrea mellett fellép Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, Sándor Csaba bariton, Simic Aleksander a Virtuózok döntős csellistája, a Magyar Rádió Gyermekkórusa (karigazgató Walter Judit, zongorán közreműködik Arany Zsuzsanna) és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Kovács János Kossuth-díjas karmester.

Simic Aleksander a csellisták „házi” zeneszerzőjének művét választotta, Popper Dávid virtuóz szalondarabjai leghíressebbikét, a Magyar rapszódiát. Baráti Kristóf Mozart A-dúr hegedűversenyét játssza el.

A sűrű egymásutánban megkomponált öt Mozart-hegedűverseny utolsó darabja a lassú bevezető első hangjától, a lírai középtételen át a fergeteges törökös betéttel fűszerezett zárótételig magában foglal mindent, ami keletkezésekor, 1775-ben technikában, stílusban, dallaminvencióban egy hegedűversenyben jelen lehetett.

A hangverseny második részében a Magyar Rádió Gyermekkórusa egy csodálatos karácsonyi csokorral áll színpadra, köztük John Rutter Tomorrow Shall Be My Dancing Day című darabjával. Majd Mozart operáinak virtuóz kettősei és áriái csendülnek fel Rost Andrea és Sándor Csaba előadásában. A 19 órakor, a Vigadóban kezdődő estet Rost Andrea Mozart pazar koncertmotettájával, az Exultate, jubilatével zárja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.